Čtvrtek, 25. dubna 2024

17. červen je Světovým dnem boje proti šíření pouští

17. červen je Světovým dnem boje proti šíření pouští

Čtvrtek 17. června se připomíná jako Světový den boje proti desertifikaci (šíření pouští).

 

Rozšiřování pouští postihuje téměř čtvrtinu celkové rozlohy pevninské rozlohy a téměř 70 % suchých oblastí hrozí další snižování jejich kvality. Příčinou šíření pouští bývá často například nadměrné vypásání nebo nadměrné vytěžování půdy. Šíření pouští má přímou souvislost s chudobou venkovských oblastí a rizikem hladomoru. Těmto rizikům musí čelit více než miliarda lidí ve 100 zemích světa, zejména  v saharské oblasti Afriky, v Asii, Latinské Americe, Karibské oblasti a jižní Evropě, kde se lidé musí obávat o zachování svých základních životních podmínek.

 

Důsledky desertifikace jsou jednak ekologické, spojené s ústupem rostlinných a živočišných druhů i celých ekosystémů, jednak sociálně ekonomické. V mnoha afrických zemích kvůli tomuto provázání sociálních a ekonomických aspektů dnes splývá boj proti desertifikaci s bojem proti chudobě. Desertifikace se tak řadí spolu se změnou klimatu a ztrátou biodiverzity k největším současným celosvětovým problémům v oblasti ochrany životního prostředí, jejichž řešení není možné bez mezinárodní spolupráce a společného úsilí.

 

Proto byla před deseti lety (1994) z podnětu konference OSN o životním prostředí v Rio de Janeiru sjednána Úmluva OSN o boji proti desertifikaci v zemích postižených velkým suchem, zejména v Africe, ve které se hospodářsky vyspělé země zavázaly, že poskytnou zemím ohroženým desertifikací pomoc, a to nejen finanční, ale také ve formě potřebných technologií a “know how”. K červnu roku 2004 k Úmluvě přistoupilo již 191 zemí z celého světa. Česká republika se k Úmluvě připojila v dubnu 2000 jako jedna z prvních zemí střední a východní Evropy.

 

Česká republika se aktivně podílí na činnostech spojených s plněním Úmluvy. Poskytuje například pomoc postiženým rozvojovým zemím formou projektů zaměřených na oblast degradace půd, hydrogeologii, hydrologii, lesnictví atd., především v rámci možností své zahraniční rozvojové pomoci. Kromě finančních prostředků, které jsou limitované, může Česká republika poskytnout zkušené odborníky, vhodné technologie, know-how a informace.

 

V současné době probíhá přibližně 20 rozvojových projektů a to nejen v zemích Afriky, které přímo či nepřímo souvisejí s Úmluvou. Jedním z úspěšných projektů, který má vybudovat dlouhodobě udržitelný a fungující systém vodního hospodářství a vodních zdrojů v Mongolsku, je projekt „Udržitelný rozvoj a management vodních zdrojů a boj proti desertifikaci v kraji Dornogobi v jihovýchodní části Mongolska“. Projekt, který v Mongolsku provádí česká firma GEOMIN, vychází přímo z potřeb Úmluvy a jeho výsledkem by mělo být zastavení procesu desertifikace v kraji Dornogobi v Mongolsku.
Eva Veverková
tiskové odd. MŽP 

 

Pro další informace doporučujeme:

http://www.env.cz/AIS/web.nsf/pages/pomoc

http://www.unccd.int

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů