Pátek, 19. dubna 2024

Skládka je časovanou bombou

Skládka je časovanou bombou
Mělník - Ve směsném komunálním odpadu se objevují látky s toxickým či jiným nepříznivý vlivem na životní prostředí. Podle vedoucího odboru životního prostředí Ctirada Mikeše jde zejména o odpady s obsahem barev, organická rozpouštědla, kyseliny, zásady, fotochemikálie, pesticidy, zářivky nebo jiný odpad s obsahem rtuti, baterie a akumulátory, vyřazená elektrická a elektronická zařízení či náplně s obsahem PCB a další.

\"Některé látky působí přímo jako biocid a zabíjejí vše živé, co se dostane do jeho kontaktu, například organická rozpouštědla, kyseliny nebo zásady,\" poznamenal Mikeš. Velkým problémem jsou takzvané rizikové chemické prvky - rtuť, olovo, kadmium a další. Tyto látky zůstávají v přírodě jako zbytky cizorodých látek na věčné časy. Buď se hromadí v tkáních organismů živočichů či rostlin, a dostávají se tak do potravních řetězců včetně potravního řetězce člověka, nebo jsou v přírodě dále rozptylovány a ředěny. U látek, jakými jsou polychlorované bifenyly (PCB) nebo jiné chlorované fenyly, dochází též k hromadění v tkáních organismů - biologický poločas jejich rozpadu je asi 30 let. Doba rozpadu u látek, které nepůsobí toxicky na prostředí, například plasty, je zhruba 30 let.

\"Lze obecně říci, že řízená skládka komunálního odpadu splyne s prostředím do 50 let. Je pochopitelné, že při skládkování může dojít k neřízené chemické reakci, kde se shodou okolností dostanou k sobě látky, které mezi sebou reagují,\" poznamenal Mikeš s tím, že může dojít i ke vzniku látek nebezpečných životnímu prostředí. Každá skládka je potenciální časovanou bombou. Z toho hlediska město Mělník velkou část zbytkového odpadu likviduje ve spalovně komunálního odpadu v Liberci. Tato spalovna využívá získané teplo k vytápění a dále k výrobě elektrické energie.
Zdroj:Mělnický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů