Středa, 24. dubna 2024

Polští rolníci zkoušejí vrby jako palivo

Polští rolníci zkoušejí vrby jako palivo
VARŠAVA - Rolníci na severozápadě Polska se stále častěji vrhají na pěstování vrby coby zdroje energie. Někteří zemědělci se sice na nový obor dívají skepticky, ale nadšenců přibývá, napsal včera deník Glos Szczeciňski.
\"Začátky nejsou jednoduché. Je třeba velké investice. Odborníci ale ve vrbě vidí řešení pro upadající polské zemědělství,\" dodává list. Z vrby se totiž vyrábí brikety, které slouží ke spalování podobně jako například uhlí. Kilogram topiva z vrbového proutí energeticky odpovídá asi 0,8 kilogramu černého uhlí. Palivo z vrby však vychází o polovinu levněji. Využívají ho proto také například elektrárny.
Růst zájmu o pěstování vrby souvisí také s tím, že po vstupu do Evropské unie musí Polsko, podobně jako jiné země, deset procent své energie získávat z takzvaných obnovitelných zdrojů. Výhoda vrby spočívá hlavně v tom, že roste velmi rychle. Sklízí se na jaře a na podzim. Z jednoho hektaru půdy se dá podle odborníků vytěžit okolo 30 až 40 tun biomasy. Po prodeji a odečtení nákladů vychází zisk kolem tisíce zlotých, tedy asi sedm tisíc korun.
Možnosti odbytu se přitom rok od roku zvětšují. V podstatě jakékoliv množství vrby už nyní odkoupí polská elektrárna Dolní Odra, a dodávky z Polska míří také do Skandinávie, kde je vrba jako palivo velmi populární. Zemědělci, kteří se rozhodnou pěstovat vrbu, mohou navíc až polovinu peněz k pokrytí nákladů získat z fondu na ochranu životního prostředí a na druhou část výhodný bankovní úvěr.

K vývoji nových technologií, schopných využívat alternativní zdroje energie, vyzval nedávno také laureát Nobelovy ceny a profesor Richard Smalley z texaské Riceovy univerzity. Doslova na smeč mu přihrál loňský šokující výpadek elektřiny, Američany označovaný jako \"blackout\", který postihl celé východní pobřeží USA a jih Kanady a který byl dosud největším výpadkem elektřiny v historii.
\"Musíme to říci na rovinu,\" nechal se slyšet profesor Smalley, \"energetická otázka je jedním z nejdůležitějších problémů, jemuž již dnes lidstvo čelí. Především musíme najít alternativu k ropným produktům. Potřebujeme najít čistý, nenáročný a levný zdroj energie, který bude schopen uspokojit potřeby šesti miliard lidí, kteří dnes obývají naši planetu, a deseti miliard lidí, kteří, jak předpokládáme, zde budou žít na konci století.\"
\"Čím bude nová technologie levnější, čistší a univerzálnější, tím méně bude příležitostí k válkám a teroristickým útokům,\" dodal.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů