Čtvrtek, 25. dubna 2024

Černá skládka už zmizela

Černá skládka už zmizela
Jablunkov Obrovská černá skládka, která pravděpodobně vznikala desítky let, byla zlikvidována na dvou pozemcích v Jablunkově. Třinecká firma Nehlsen, která třídenní práce v lokalitě Žihla zajišťovala, z místa odvezla 193 tun odpadu.
\" Byla to směs komunálního a stavebního demoličního materiálu, těch kontejnerů bylo odvezeno opravdu hodně,\" řekl šéf odboru životního prostředí v Jablunkově Jiří Vavřač. Většinu materiálu skrývala prohlubeň, která byla částečně zasypána. Radnic e, která pozemky vlastní, zaplatila za vyčištění místa dvě stě dvacet tisíc korun. N a dočištění a úklidu pozemků se podíleli lidé z okolní zástavby.
Prohlubeň se nacházela poblíž silnice. Vavřač odhaduje, že odpady zde byly postupně odkládány desítky let.\" A si se na tom podíleli i lidé z okolí,\" myslí si. Skládku objevila Česká inspekce životního prostředí v době, kdy prověřovala podnět Miroslava Starého, autora nedávné petice proti chystané výstavbě betonárky. Starý inspekci upozornil, že kvůli stavbě bude skácen a poškozen les, v němž žijí zvláště chráněné druhy živočichů.
Podle Jiřího Vavřače inspektoři sanované místo zkontrolovali a městu žádnou sankci neudělili.\" Půda se vrátila k původnímu účelu, kterým je růst lesa,\" vysvětlil Vavřač. Nevzpomíná si, že by v posledních letech byla ve městě podobně velká černá skládka nalezena.\" Ale nedělám si iluze, že v jiných lokalitách je radikálně odlišná situace,\" prohlásil Vavřač. J ablunkovští radní počátkem června rozhodli, že v Žihle betonárka nevznikne, firmě Resa - sanace a rekonstrukce ale úřad pomůže s hledáním vhodnější lokality v katastru Jablunkova.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů