Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ekologicky nejvstřícnějšími poslanci jsou podle asociace ekologických nevládních organizací Zelený kruh Iva Šedivá z ČSSD a František Pelc z Unie Svobody. Oba hlasovali ve 23 sledovaných případech 19krát pro životní prostředí. Pokud jde o ekologickou prospěšnost stran, nejhůř tradičně dopadli poslanci ODS, nejlépe klub KDU-ČSL.

Rozkladová komise ministerstva životního prostředí České republiky zamítla odvolání ekologického sdružení Jihočeské matky proti uspořádání závodu tahačů Truckshow v obci Lužnice na Jindřichohradecku ve dnech 18. až 20. června. \"V chráněné oblasti přirozené akumulace vod zákon o ochraně přírody motoristické závody zapovídá,\" tvrdí sice členka Jihočeských matek Jaroslava Brožová, Správa Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko i zastupitelstvo Lužnice přesto konání akce podpořily. Za pravdu jim následně dalo i ministerstvo životního prostředí, které pořadatelům udělilo výjimku k vjezdu a parkování mimo veřejné komunikace. Organizátoři Truckshow letos očekávají, že se přehlídky tahačů zúčastní zhruba šest tisíc návštěvníků.

Únik neznámé látky do řeky Metuje u Velkých Petrovic byl v úterý krátce před sedmnáctou hodinou nahlášen operačnímu středisku-hasičů v Náchodě. Jednalo se o zhruba 200 litrů chemického odmašťovadla z převráceného sudu, které se dostalo kanalizací do řeky. Hasiči museli vybudovat norné stěny, aby nedošlo k dalšímu úniku látky po řece. Podle vyjádření pracovníků inspekce životního prostředí nedošlo k větším ekologickým škodám.

Krásná Lípa - Volnočasové, výchovné, prezentační a kulturní aktivity obcí ležících v Národním parku České Švýcarsko letos podpoří tři sta tisíci korunami obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko. Ředitel společnosti Marek Mráz řekl, že jde o historicky první grantové řízení společnosti, které podpoří především malé projekty, jako jsou například nejrůznější brigády na ochranu životního prostředí, opravy drobných památek či publikační aktivity, například vydání brožur nebo pohledů. Starostové dotčených obcí se totiž shodli na tom, že v regionu chybí zvláště společný propagační materiál.

Hostašovice Zvyšující se důraz na ochranu životního prostředí kladou v Hostašovicích na Novojičínsku. Obec se proto rozhodla pustit do likvidace neřízených skládek. Daleko lépe už vypadá místo zvané Jalovčí, které ještě nedávno hyzdila skládka stavebního odpadu. Obyvatelé vesnice skládku odstranili a provedli zemní úpravy. Vyčištěným prostorem povede záhumenní cesta a bude zalesněn. Jakékoliv další odkládání odpadu, včetně rostlinného ze zahrádek, je na tomto pozemku zakázáno pod pokutou deset tisíc korun.

Loučná nad Desnou Desítky milionů korun bude muset letos investovat radnice v Loučné nad Desnou na Šumpersku do rekultivace staré skládky v centru obce.
Smetiště v blízkosti zámku používala radnice až do poloviny 90. let pro ukládání domovního odpadu.\" Nyní by zde měla vzniknout zelená plocha. Do budoucna pak plánujeme, že by v této lokalitě mohly vyrůst nové rodinné domky,\" plánuje starosta Loučné Pavel Martínek ( ČSSD). Do výběrového řízení se přihlásilo pět zájemců o rekultivaci. Nejúspěšnější byla odborná firma z Olomouce, která nabídla cenu 35 milionů korun. \" Firma dodá zeminu a provede rekultivaci skládky. Spolu s tím bude nutné také přeložit elektrické vedení a veřejné osvětlení. Vše by mělo být hotovo ještě letos,\" doplnil Martínek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů