Pátek, 29. března 2024

Začíná obchod s oxidem uhličitým

Začíná obchod s oxidem uhličitým
Tři týdny poté, co Ministerstvo životního prostředí zveřejnilo svou představu o tom, kolik oxidu uhličitého budou moci vybrané podniky vypustit do ovzduší, svůj plán upravilo. Celkově by zhruba 350 firem mohlo každoročně vypustit o dva milióny tun emisí více, celkem 93,5 miliónu. To však neplatí pro všechny: energetice ministerstvo naopak část emisí odebralo.
Ministerstvo zdůvodňuje tuto změnu tím, že od podniků dostalo doplňující informace o jejich plánované výrobě, anebo že některé firmy přeřadilo z jednoho sektoru do druhého. Při určování emisních limitů nejde jen o tuny skleníkových plynů, ale hlavně o stamilióny korun, které by české firmy mohly vydělat na obchodu s \"čistým vzduchem\".
Evropská unie, aby splnila závazek z japonského Kjóta a omezila emise skleníkových plynů, zahajuje od nového roku obchod s emisními povolenkami. Ty stanoví, kolik oxidu uhličitého může podnik ročně vypustit. Pokud firma své emise sníží, může povolenky prodat podniku, který vypustí více plynů, než bude mít povoleno. Časem by tento obchod měl dosáhnout miliard eur.
Zatímco staré země Evropské unie budou mít se splněním Kjóta problémy, Česko svůj závazek splní s velkou rezervou. Proto ministerstvo průmyslu či Svaz průmyslu a dopravy požadují, aby stát vydal povolenky až na 110 miliónů tun, tedy o 16,5 miliónu tun více, než teď navrhuje Ministerstvo životního prostředí. Více povolenek znamená i vyšší příjem z jejich prodeje. Ministerstvo průmyslu uvedlo, že některé země, třeba Polsko, také chtějí pro své podniky získat maximum.
Naopak méně povolenek, pouze na 85 miliónů tun, požadují pro české podniky ochránci přírody. O emisních limitech bude jednat vláda, konečné slovo však bude mít Brusel.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů