Čtvrtek, 28. března 2024

Skládku pomalu nahradí stromy a tráva

Skládku pomalu nahradí stromy a tráva
Stromy, keře a tráva, ale také kompostárna nebo plocha pro recyklaci stavebních materiálů nahradí bývalou skládku Jihozápadní pole v Chomutově. Zajištění bezpečného tlení stovek tun plesnivých špaget, prázdných konzerv a dalších odpadků chomutovských domácností začalo nyní, přijde na čtyřicet miliónů a potrvá velmi dlouho. Dozor nad rozkládajícím se odpadem definitivně skončí až za třicet let.

Musí se hlídat

\"Skládka se musí hlídat. Dělají se zkušební vrty, aby se zjistila koncentrace a množství skládkového plynu, který na skládkách vzniká. Potom se rozhodne, jestli plyn budeme jímat, nebo na něj použijeme biofiltry. Rychlost rozkladu se totiž nedá přesně určit. Když jsme při úpravách na bývalé skládce hrábli trochu hlouběji, našli jsme noviny, které se klidně daly číst,\" řekl Právu ředitel technických služeb Jaroslav Hladík.
Papír přitom patří k odpadkům, které obvykle mizí poměrně rychle. Dokazují, že rozklad neprobíhá ve všech místech dvacetihektarové skládky stejně. Úplného zmizení páchnoucích zbytků z chomutovských domácností se dočkají až další generace.
Chomutovská skládka je pro komunální odpad už několik let uzavřená. Ukládají se do ní jen vybrané druhy odpadu jako například stavební drť. Při sanaci nad ní vyroste ochranný val, tlející haldy odpadu utěsní tři dvaceticentimetrové vrstvy speciálního jílu. Mazlavá hornina vytvoří nad bývalou skládkou nepropustnou pokličku, po jejíchž stěnách bude stékat dešťová voda korýtky do záchytných jezírek a pak do řeky Chomutovky. Zabrání tak případnému průsaku nečistot do spodních vod.
Skládka komunálního odpadu sloužila okresnímu městu od 80. let. Pro komunální odpad se uzavřela v roce 1996. Technické služby nyní vyvážejí městské odpadky na skládky v Tušimicích nebo do sousedního Jirkova.
Sanaci bývalé skládky Jihozápadní pole pro město zajistí společnost Skanska. Její cestu výběrovým řízením poznamenaly stížnosti neúspěšných účastníků soutěže. V prvním kole se odvolala Rekultivační výstavba Most (RVM) k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten uznal námitku firmy, že město porušilo chybným sestavením podmínek soutěže zákon. Tehdy se o zakázku ucházelo osmnáct firem, zvítězila Skanska CZ s cenou 45,77 miliónu korun.

Opakovaná soutěž

O rok později se soutěž opakovala, k ÚOHS se odvolaly tři firmy. Chtěly prokázat, že je Chomutov vyřadil ze soutěže neoprávněně. Celkem se o významnou zakázku ucházelo devět firem, šest jich komise vyřadila pro nesplnění zadávacích podmínek. Odvolání tří z nich na výsledku však nakonec nic nezměnilo, zvítězila Skanska CZ s nabídkovou cenou 38,63 miliónu korun.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů