Čtvrtek, 18. dubna 2024

Řeka Otava ožije, ale dopad na přehradu je nejistý

Řeka Otava ožije, ale dopad na přehradu je nejistý
Písek - Již za necelý měsíc najede po současném zkušebním provozu písecká čistírna odpadních vod na provoz normální. Prakticky to znamená, že voda na výpusti do řeky Otavy je z čistírny mnohem kvalitnější než voda v řece samotné. Zvláště se to týká nebezpečných dusičnanů a fosforu, které jsou živnou půdou pro množení zelených řas a sinic v přehradní nádrži v letních měsících.
\"Nesmíme však propadat přílišnému optimismu, že řasy z přehrady po spuštění písecké čističky zmizí. I když ve vyčištěné vodě je obsah dusičnanů téměř nulový a obsah fosforu je poloviční, než povoluje norma, není odpadní voda z Písku jediná, která do přehrady proudí,\" řekl včera ředitel společnosti Vodovody a kanalizace JČ Ladislav Vondrák.
Ke zlepšení kvality vody určitě dojde na spodním toku Otavy, ale samotná přehrada má daleko větší přítok z řeky Vltavy, kde už voda často \"kvete\" v horní části přehrady u Albrechtic nad Vltavou, u Podolského mostu a dalších místech. Příliš mnoho znečišťovatelů je totiž v okolí přehrady samotné a velmi negativně ovlivňují kvalitu vody také splachy z okolních polí.
\"Pro samotný Písek a některé další obce je důležité, že čistírna odpadních vod má značnou rezervu a její účinnost zaručuje městu, že nebude s ohledem na znečišťování řeky Otavy nijak sankcionováno,\" uvedl místostarosta Písku Vojtěch Bubník.
Česká legislativa totiž přejala normy Evropské unie a pokuty by měly nepříznivý dopad na občany ve výši stočného. Navíc všichni jistě přivítají skutečnost, že budeme mít vodu v řece čistou a že se sem má šanci vrátit veškerý biotop, který v někdejší Otavě býval.
Zdroj:Písecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů