Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek a předseda Klubu českých turistů Jan Havelka  slavnostně podepíší ve středu 23. června v 10.00 dohodu o vzájemné spolupráci. Podpis se uskuteční v Poslanecké sněmovně (Sněmovní 4) v místnosti číslo 23.

Francie daňově zatíží ekologicky nevhodná auta. Až o 3000 eur (asi 95 000 korun) víc zaplatí od příštího roku na daních Francouz, když si bude kupovat ekologicky nevyhovující auto. Naopak vozy, které poškozují životní prostředí nejméně, budou v okamžiku nákupu zvýhodněny. Oznámil to včera francouzský ministr životního prostředí Serge Lepeltier. Tyto kroky tvoří součást dlouhodobého plánu, který má zmenšit dopad znečištění životního prostředí na lidské zdraví.

UNIE ODMÍTLA GENETICKY UPRAVENOU ŘEPKU
Šest nových zemí EU se postaralo o zamítnutí dovozu geneticky upravené řepky americké společnosti Monsanto na kontinent. Kypr, Estonsko, Maďarsko, Malta, Litva a Polsko odmítly udělit výrobku licenci. Česko bylo naopak pro. Proti udělení licence byla i Velká Británie, která biotechnologie podporuje a investuje ročně miliardy eur do genetických výzkumů. Řepku vyrobenou americkou společností Monsanto nedoporučili vládě schválit britští vědci s odkazem na výsledky laboratorních testů. Patnáct procent krys, na nichž Monsanto řepku zkoušel, mělo po jejím dlouhodobém užití zvětšená játra, aniž by americký výrobce vysvětlil důvody.

V uplynulém týdnu nedošlo na Mostecku k překročení přípustných limitů škodlivin v ovzduší. Čistota ovzduší byla dobrá. Pouze 11., 12. a 17. června, díky zvýšeným koncentracím přízemního ozónu, v odpoledních a večerních hodinách mírně zhoršená. Tabulka uvádí průměrné denní hodnoty za uplynulý týden. Aktuální informace najdete na bezplatné lince 800 195 342.

Lhotka ( pm) - Čtveřice mladých čápů černých dostala včera od ochránců přírody na nohu hliníkový prstýnek. Kroužkovat letošní snůšku se pracovníci Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy vydali na vytipovanou lokalitu Díly u Lhotky na Žďársku. \" Jsou to čtyřtýdenní, takže už trochu odrostlá mimina. Ta snůška početně odpovídá, v průměru bývají na hnízdě tři až čtyři mladí,\" řekl mluvčí správy Jaromír Čejka. V rámci mezinárodního sčítání silně ohrožených čápů černých už zvládli žďárští ochránci zkontrolovat a okroužkovat mláďata v sedmi lokalitách, tři další je ještě čekají.

Veverky se vrátí do parku Několik veverek dnes vypustí ochránci přírody do parku v Poděbradech. Veverky zachránili ve stanici pro ohrožená zvířata v Pátku.

Každý třetí případ úmrtí evropských dětí a mládeže do devatenácti let má na svědomí špatné životní prostředí. Doktorka Francesca Valentová z italské univerzity v Udine studiem předčasných skonů zjistila, že existuje pět hlavních rizikových faktorů odpovědných za čtyřiatřicet procent úmrtí mladých lidí do devatenácti let a také přirozeně za choroby, jež mají mnohdy trvalé následky. Je to znečištění ovzduší v budovách, závadná pitná voda, špatná hygienická péče, otrava olovem a tělesná zranění

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů