Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zástupci evropských zemí přijeli do Lednice hledat „eko-Evropu“

Více než 250 účastníků z 22 zemí celé Evropy se setkalo na 4. ročníku Evropské Letní Akademie Ekologického Zemědělství (dále EZ).
Zástupci evropských zemí přijeli do Lednice hledat „eko-Evropu“

Takzvaná Bioakademie, kterou pořádá český svaz ekologických zemědělců PRO-BIO a svaz BIOERNTE z Rakouska, se konala v Lednici od 30. června do 2. července 2004. Nejvíce byla zastoupena Česká republika, Slovensko, Rakousko, Německo a Litva, ale účastnili se zástupci i takových zemí jako Švýcarsko, Lucembursko, Polsko či Rumunsko.

Na úvodním plenárním zasedání vystoupili zástupci organizací z celé Evropy. Plánovaná návštěva českého ministra zemědělství Jaroslava Palase a ministra životního prostředí Libora Ambrozka na konferenci byla vzhledem k současné vládní krizi odvolána a zúčastnili se pouze zástupci zmíněných ministerstev. Pozvání naopak přijal rakouský ministr zemědělství Josef Pröll a slovenský ministr zemědělství Zsolt Simon, kteří vystoupili nejen na tiskové konferenci, ale i na odborném programu pro veřejnost.

Jedním z velmi diskutovaných témat byl evropský akční plán rozvoje EZ, jehož návrh představila před několika dny v Lucembursku Evropská komise. Francis Blake, prezident evropské skupiny IFOAM (mezinárodní asociace organizací ekologického zemědělství), ocenil v Lednici český akční plán rozvoje EZ: „Předběhli jste EU!“ Česká vláda totiž schválila tento dokument již v březnu tohoto roku. „Náš akční plán předpokládá rozšíření ekologicky obdělávaných ploch na 10 % zemědělské půdy do roku 2010 (z dnešních 6 %) a také zkvalitnění českého EZ např. v oblasti welfare (pohoda zvířat) či rozšíření pěstování tržních plodin,“ řekl Jiří Urban, místopředseda svazu ekologických zemědělců PRO-BIO. „Již od roku 2004 se podařilo zvýšit dotace na pěstování ovoce, zeleniny či vinné révy na orné půdě. Akční plán se ovšem zabývá také podporou propagace biopotravin a výzkumu v EZ,“ dodal Urban.

Rakouský ministr Pröll však varoval před jednostrannou orientací na dotace: „Nemyslete jen na dotace! Pokud rozvoj trhu s biopotravinami nebude držet krok s nárůstem ploch EZ, vznikne nadprodukce a velký tlak na ceny. To je velmi nebezpečná cesta.“ Pröll zdůraznil nezbytnost podpory osvěty mezi spotřebiteli, obchodu s biopotravinami a jejich zpracování. To je ostatně součástí všech národních akčních plánů EZ.

Dalším palčivým tématem konference byly geneticky modifikované organismy (GMO) a koexistence EZ se zemědělstvím používajícím GMO. „Z našeho pohledu je použití GMO v zemědělství zbytečné a nenese s sebou žádný užitek,“ řekl rakouský ministr Pröll. Výhody nepoužívání GMO v Evropě velmi přesvědčivě vysvětlil předseda německého svazu pro výrobu biopotravin BÖWL princ Felix zu Löwenstein: „Dosud nikdy se před Evropou neotevíral tak obrovský trh s potravinami, který nemůže obsadit nikdo z našich největších konkurentů. Ani USA, ani Kanada, ani Argentina nemohou nabídnout potraviny bez GMO, které žádají nejen evropští, ale i japonští a jiní spotřebitelé.“

Naši ekozemědělci mají největší problémy s rychlým přechodem na nový systém dotací. „Sedláci nevědí, o co mají žádat, jak o to mají žádat a jakou odpovědnost za to ponesou. Místo aby orali, seli a sušili seno, musí sedět nad hromadou papírů,“ posteskl si Zdeněk Perlinger, předseda svazu PRO-BIO.

V rámci konference se také sešla evropská skupina asociace IFOAM.

Součástí programu Bioakademie 2004 byly odborné exkurze na Slovensko (zaměřeno na ekologická osiva, pěstování obilovin, ovocnářství a výzkum), do Maďarska (zaměřeno na pěstování tržních plodin), do Rakouska (zaměřeno na prodej biopotravin) a na Moravu (ochutnávka biovína a prohlídka dvou ekofarem). Pro účastníky odborného programu Bioakademie 2004 byly připraveny workshopy na tři různá témata a promítání filmu „Hledání Eko-Evropy“.  Návštěvníci se mohli zúčastnit rautu připraveného z českých biopotravin a bioproduktů v Lednickém zámku, kde byl mj. vyhlášen vítěz Mezinárodní spotřebitelské ochutnávky biovín v Pavlově 2004.

Další informace o Bioakademii a akčním plánu rozvoje EZ v ČR (včetně jeho textu), stejně jako statistiky EZ najdete na internetu na adresách www.pro-bio.cz, www.mze.cz.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

Ing. Markéta Doubravská

Tel.: 420 583 216 609

Mob: 731 273 501

Tel./fax: 420 583 214 586

E-mail: pro-bio@pro-bio.cz

www.pro-bio.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů