Pátek, 29. března 2024

Kupující si může ověřit, zda opravdu nakupuje bioprodukt

Kupující si může ověřit, zda opravdu nakupuje bioprodukt
Ostrava Zákazník, který se v obchodě rozhodne koupit bioprodukt, si může ověřit, zda jde opravdu o potravinu, která byla zkontrolována a splňuje daná kritéria.
\" Může po prodejci požadovat nahlédnutí do certifikátu. Dále je tu označení na etiketě výrobku. Pokud je tam označení bio s pomlčkou a text s názvem výrobku a také zeleno- bílé, případně černo- bílé proužky, tzv. zebra, jde o výrobek certifikovaného a kontrolovaného producenta biopotravin. Na biovýrobku by neměl chybět ani kód kontrolního orgánu,\" vysvětluje Jana Linhartová z inspekčního oddělení Kontroly ekologického zemědělství o. p. s. ( KEZ). Tuto firmu pověřilo dozorem nad touto oblastí ministerstvo zemědělství. Loni podle Linhartové provedl KEZ téměř tisíc kontrol v zemědělských podnicích, které bioprodukty vyrábějí, další téměř dvě stovky kontrol byly u obchodníků. \" Pochybení byla spíše administrativního rázu. Někdo například prodával určitý produkt nad rámec povolené certifikace, nebo až po datu, dokdy mu byla certifikace přiznána. Případy klamavého označování u bioproduktů, které tato kritéria nesplňují po stránce jakosti a dalších, jsou spíše výjimečné,\" dodala.
Inspektoři KEZ kontrolují producenty i obchodníky už při samotné žádosti o registraci k zahájení ekologické výroby, dále se zaměřují na namátkové inspekce a revizní inspekce.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů