Pátek, 19. dubna 2024

Veterinární stanice na Ruzyni

Veterinární stanice na Ruzyni
Na pražském mezinárodním letišti v Ruzyni byla 2. června otevřena nejmodernější pohraniční veterinární stanice v České republice.

Projekt výstavby, který probíhal od poloviny roku 2003, zahrnoval tři etapy; v první byla vybudována moderní pohraniční veterinární stanice tak, aby plně vyhovovala standardům EU, v další došlo k dodávce technického vybavení a v závěru proběhlo speciální školení pro veterinární sektor. Výstavba stanice byla financována z fondů PHARE EU, další dvě etapy z národních fondů ČR. Konečným příjemcem zakázky byla Česká správa letišť, s.p., provozovatelem stanice bude a.s. České aerolinie. Veterinární stanice byla postavena jako kontrolní vstupní místo na území EU s cílem zajistit veterinární kontroly živých zvířat a živočišných produktů přicházejících z třetích zemí. Stanice je tak plně schválena ze strany EU jako vstupní kontrolní bod těchto komodit do EU. Kontrolu přicházejících zásilek provádějí zaměstnanci Městské veterinární správy v Praze. Realizace projektu byla jednou z podmínek vyjednávání o přístupu ČR k EU.

Program PHARE byl zaměřen na pomoc České republice v přípravě na členství v EU. Od roku 1990 bylo pro projekty PHARE realizované v ČR schváleno 953 mil. eur (28,5 mld. Kč). V rámci programu ISPA, jehož prostředky jsou určeny na projekty v oblasti dopravní a ekologické infrastruktury, bylo od roku 2000 schváleno 9 mld. Kč. Celková částka financí z fondů EU schválených pro ČR dosud činí 1,408 mld. eur (41,96 mld. Kč).
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů