Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pick-up Ford Escape je prvním americkým sériově vyráběným vozem s hybridním pohonem. Ten kombinuje benzinový čtyřválec (100 kW) s elektromotorem (70 kW) a s automatickou převodovkou s plynulou změnou převodu. Zdrojem elektrické energie je 250 sériově zapojených NiMH monočlánků v Česku zvaných buřty.

Spalováním fosilního paliva, jako zemního plynu se kromě energie vytváří množství odpadních látek.Na adrese nizozemské palivové unie si lze zdarma stáhnout i konverzní freewarový program EmcCal pro kapesní počítač Palm na výpočet emisí. EmcCal propočítává vztahy mezi používaným palivem, množstvím energie a odpadních látek. Na základě vložených parametrů používaného paliva poskytuje několik základních údajů, z nichž propočítává hodnoty emisí v kouřových plynech: Obsah kyslíku, koncentraci CO2 a oxidů dusíku, koncentraci CH4 v odpadních látkách.

Přísná ochrana se vyplácí a nosorožců v africké přírodě přibývá, konstatují zoologové z ochranářské organizace IUCN. Podle jejich odhadů se množství nosorožců tuponosých (Ceratotherium simum), jichž před 140 lety žilo sotva dvacet, zvýšilo na 11 000 a počet nosorožců dvourohých (Diceros bicornis) na více než 3600 jedinců.

OBALY ČASTO KLAMNĚ PROPAGUJÍ EKOLOGIČNOST VÝROBKU
Výrobci potravin mnohdy uvádějí spotřebitele v omyl, když na obalech anebo v názvech výrobků vyzdvihují ekologický původ produktu, případně šetrný způsob zpracování surovin. Takové výrobky se totiž často od jiného zboží neliší. Vyplývá to ze studie, kterou vypracovaly organizace na ochranu spotřebitelů v osmi zemích. Konzumentům se snaží namluvit, že zboží se vyrobilo postupem, jenž obzvlášť nezatěžuje přírodu, ačkoli se produkty vůbec neliší od obvyklých výrobků, řekla Birgit Becková z rakouského Spolku pro informování spotřebitelů během prezentace výsledků mezinárodní studie. Sporné názvy výrobků používají rovněž podnikatelé v nových členských zemích EU, které se však snaží prosazovat novou legislativu. Ve Slovinsku a Česku jsou například problémy s označováním bioproduktů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů