Pátek, 29. března 2024

Evropský průmysl napadl Kjótský protokol

Evropský průmysl napadl Kjótský protokol

Obchodování s emisemi skleníkových plynů podle průmyslníků zdraží energie. To může vést i k přesunu výrobních závodů z Evropy.

Evropští podnikatelé nebudou konkurenceschopní, pokud Evropská unie začne aplikovat Kjótský protokol ještě předtím, než se k němu připojí Spojené státy a Rusko. S touto výzvou vystoupil svaz evropských podnikatelů a zaměstnavatelů UNICE.
Organizace vyzvala Evropskou komisi, aby odložila zvláště obchodování s emisemi, které má začít už na počátku příštího roku. Kjótský protokol po signatářích žádá, aby do roku 2012 snížili objem oxidu uhličitého o 5,2 procenta pod úroveň roku 1990.
Unie se dohodla, že hranici posune až na osm procent. Každý stát se navíc zavázal ke kvótám na produkci skleníkových plynů. Pokud by je překročil, má ještě možnost nakoupit si nevyužité kvóty jiné země.
Členské země pak rozdělí kvóty mezi podniky a jednotlivá odvětví. Potíž je ale v tom, že se dopředu nedá zjistit, které odvětví nebo podnik čeká bouřlivý rozvoj a tím i vyšší nároky na produkci skleníkových plynů. Odborníci se proto bojí, že by některé sféry ekonomiky mohly mít uměle zabržděný rozvoj jen kvůli Kjótskému protokolu, zatímco stejné podniky ve Spojených státech a Rusku by podnikaly svobodně.

Snižování emisí Evropu poškozuje
Předseda UNICE Jürgen Strube uvedl, že Evropskou unii už dnes stojí snižování emisí skleníkových plynů 0,15 až 0,30 procenta HDP, což ji poškozuje na světovém trhu. \"Tyto prostředky Evropské unii chybí a je to jeden z důvodů, proč americká ekonomika roste dvakrát rychleji než unijní,\" uvedl Strube. \"Předčasná aplikace Kjótského protokolu není zodpovědná z hlediska prosperity kontinentu,\" dodal.
\"Hlavním problémem je fakt, že obchod s emisemi zvýší ceny energie v Evropské unii. To pocítí zvláště ocelárny, ale například i výrobci keramiky,\" uvedl člen představenstva českého Svazu průmyslu a dopravy Josef Zbořil. \"Českou republiku předčasné obchodování s emisemi poškodí a není v jejím zájmu,\" dodal.
UNICE tvrdí, že vyšší ceny elektřiny zdraží náklady hlavním průmyslovým odvětvím pětadvacítky až o 2,3 miliardy eur. Ceny elektřiny by se měly kvůli plnění Kjótského protokolu zvýšit o dvacet až čtyřicet procent.
Průmyslové a podnikatelské svazy vůbec poprvé tak silně zatlačily na Evropskou komisi, která přišla s ambiciózním plánem začít aplikovat Kjótský protokol ještě předtím, než bude ratifikován dostatečným počtem zemí. UNICE předal protest vedle Evropské komise také Nizozemsku, jež následující půlrok předsedá Evropské unii a patří zároveň mezi země, které právě na obchodu s průmyslovými výrobky vydělávají.

Problémy připouští i Evropská komise
Evropská komise komentovala iniciativu UNICE opatrně. Předseda Evropské komise Romano Prodi uvedl, že snižování emisí nelze vidět jen z čistě ekonomického pohledu. \"Je to investice do udržitelného rozvoje, který je hlavní prioritou Evropské unie,\" uvedl Prodi.
I Evropská komise ale připouští, že jednostranná aplikace Kjótského protokolu přinese podnikům na kontinentu problémy. Komisařka pro energetiku Loyola de Palacio připustila, že firmy, které neustojí vyšší ceny energií, ztratí konkurenceschopnost. \"Náš průmysl bude mít vážné problémy a bude se snažit přemístit část své produkce do zemí třetího světa,\" uvedla de Palacio.
Podobný trend nastal už dnes. Agentura Reuters například uvedla, že někteří subdodavatelé automobilky Volkswagen uvažují o přesunutí výroby do oblasti Perského zálivu, konkrétně do emirátu Abú Zabí. Důvodem je právě růst ceny elektřiny v Německu, který zdražil jejich produkty a mohli by tak přijít o kontrakty. \"Obchod s emisemi skleníkových plynů některé firmy nutí a v budoucnu bude ještě více nutit k přesunu výroby našich komponentů mimo Evropu,\" uvedl šéf Volkswagenu Bernd Pitschetsrieder.
Ačkoliv Volkswagen popírá, že by dodavatele tlačil k přemístění výroby mimo Německo, předseda UNICE Jürgen Strube se domnívá, že pokud tak automobilka činí, není se jí co divit. Naopak, podle Strubeho budou politiku Volkswagenu následovat i další velké evropské strojírenské koncerny. \"Vliv na zaměstnanost si lze velmi snadno představit. Evropská unie sice bude předvojem v boji se skleníkovými plyny, ale její ekonomika neporoste,\" dodal Strube.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů