Úterý, 16. dubna 2024

Znečištění ovzduší údajně podporuje rození dvojčat

Znečištění ovzduší údajně podporuje rození dvojčat
Ženy, které bydlí v oblastech více zamořených znečištěným ovzduším, jsou náchylnější k tomu, aby rodily dvojčata. Podle serveru BBC News to alespoň tvrdí evropští výzkumníci.

Naposledy v Německu totiž odhalili, že počet narozených dvojčat v oblastech sužovaných velkým znečištěním životního prostředí je dvakrát vyšší než v jiných regionech. Nejvíce dvojčat rodily ženy žijící poblíž spaloven toxického odpadu, tvrdí autoři studie, kteří doporučují nyní zkoumat, proč tomu tak je.

Podle profesora Nicka Fiska z porodnického a gynekologického oddělení v nemocnici Královny Charlotte v Londýně se nabízí vysvětlení, že toxický odpad má vliv na ženské hormony.

\"Je možné, že něco v toxickém odpadu snižuje hladinu estrogenu u žen. Proto mají vyšší hladinu gonadotropinu, což je hormon urychlující vývoj vajíček,\" řekl.

S větším množstvím gonadotropinu je také pravděpodobnější, že se vytvoří více vajíček, které mohou být oplodněny. Výsledkem je větší výskyt neidentických dvojčat. Nemá to nic společného s jednovaječnými dvojčaty - ty pocházejí z vajíčka, které se rozdělí brzy po oplodnění.

Tým výzkumníků z univerzity v Hamburku srovnával poměr dvojčat narozených matkám žijícím u jedné spalovny v Hesensku a matkám bydlícím ve dvou dalších německých oblastech. Ve sledovaném místě v Hesensku mělo 5,3 procenta matek dvojčata, zatímco o 20 kilometrů dále 1,6 procenta žen a v jiné neprůmyslové oblasti 2,3 procenta.

Vědci si ověřili, že tento trend není výsledkem léčení neplodnosti, o kterém je známo, že zvyšuje pravděpodobnost mnohonásobných porodů.

Podobné výsledky naznačující vliv znečištěného životního prostředí na plodnost zaznamenali také již Skotové v 80. letech a v Belgii. Podle britského národního statistického úřadu se počet narozených dvojčat zvýšil za 10 let - mezi roky 1992 a 2002 - o 20 procent.

www.doktorka.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů