Pátek, 19. dubna 2024

Vládní krize brzdí obchod s emisemi

Vládní krize brzdí obchod s emisemi
Znečišťování ovzduší ohrožuje svět více než terorismus

Pozdě zašle Česko do Bruselu svůj návrh na to, jak si poradí s vypouštěním škodlivin do vzduchu.

PRAHA - Evropská komise stále neví, jakým způsobem se Česká republika zapojí do společného obchodu s vypouštěním skleníkových plynů do ovzduší. Na vině je současná vládní krize.
Od ledna má v Česku začít platit systém založený na tom, že stát vydá firmám zvláštní povolenky. Jedna povolenka pak společnost opravňuje, aby do vzduchu vypustila jednu tunu emisí kysličníku uhličitého.
Jedna firma dostane povolenek v průměru několik tisíc. Pokud jí nebudou stačit (bude chtít do ovzduší vypustit škodlivin více), musí si je za své peníze opatřit na trhu. V ostatních zemích EU, kde takový byznys už funguje, se v něm točí miliardy eur.
Ministerstvo životního prostředí má plán už hotový. Ještě ho však musí posoudit vláda a pak i Evropská komise. Obojí však vázne.
\"Je to velmi důležitá věc, proto jsme se s předložením rozhodli počkat až na novou vládu,\" řekla mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová. Mezi novými členskými zeměmi, které do Bruselu svůj návrh ještě nezaslaly, je i Polsko, Maďarsko, Malta a Kypr.

Ekologové chtějí přitvrdit

Je tedy pravděpodobné, že noví ministři návrh posoudí až v září. Evropská komise jej bude zkoumat nejméně další dva měsíce. Pokud ho vrátí zpátky k přepracování, bude se zahájením obchodu problém: na změny zbude už jen pouhý měsíc.
České firmy do vzduchu ročně vypustí téměř 89 milionů tun skleníkových plynů. Ministerstvo životního prostředí jim původně chtělo rozdělit povolenky na 91,6 milionu tun emisí s tím, že v průběhu příštích let se bude objem snižovat. To je totiž hlavní smysl celého projektu: vypouštět do nemocného ovzduší nad společnou Evropou stále méně a méně škodlivin.
Po připomínkách průmyslových svazů však ministerstvo plánovaný počet rozdaných povolenek zvedlo o další dva miliony tun. Průmyslníci požadují, aby jim stát dovolil do vzduchu vypustit až 110 milionů tun emisí. To je však velmi nereálné, v takovém případě by Česko muselo zcela určitě svůj plán na popud Bruselu přepracovat.
Už nyní se však počet povolenek nelíbí ekologům, kteří by je rozdali jen na 85 milionů tun. Jedině to podle nich firmy donutí, aby začaly své emise snižovat. Plán se však vypracovává na tři roky, argumentuje Ambrozkovo ministerstvo, a náš návrh přesně kopíruje očekávaný rozvoj jednotlivých odvětví. Mezi největší české znečišťovatele patří Chemopetrol, ČEZ, Nová Huť či Sokolovská uhelná.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů