Sobota, 20. dubna 2024

Hnízda pomohou třídit odpad

Hnízda pomohou třídit odpad
Bystřice nad Pernštejnem Další krok ke zlepšení situace ohledně třídění komunálního odpadu se chystá podniknout vedení města. Do konce roku se na území Bystřice mají objevit desítky kontejnerů, které občanům umožní lépe třídit odpad. To následně jak ušetří další práci s odpady, tak přispěje k účinnější ochraně životního prostředí. \"Naším cílem je dosáhnout systematického způsobu třídění komunálního odpadu, který již používá řada měst v České republice. Jde o systém hnízd. Ten využívá místa určená ke sběru odpadu, která jsou v povědomí místního obyvatelstva, na něž umístí takzvané hnízdo kontejnerů. Nádoby jsou různých barev a velikostí a jsou určeny pro různé druhy odpadu,\"popsal ambiciózní projekt bystřické radnice manažer města Aleš Sitař. Zástupci města byli fungování systému v praxi prověřit v Brně, které má vzhledem ke své převážně sídlištní zástavbě, i když ve větším měřítku, srovnatelné podmínky právě s Bystřicí.

Přednost mají plasty a sklo
Cílem radnice je zřízení třiapadesáti hnízd. Čtyřicet tři z nich vzniknou přímo na území města, zbylé shluky kontejnerů budou umístěny v každé z deseti místních částí Bystřice. \"Projekt v současné době počítá s tím, že v každém z hnízd bude umístěn žlutý kontejner na plast a zelený na sklo. Tyto materiály totiž tvoří objemově největší část komunálního odpadu a většina lidí má navíc vypracovaný návyk je třídit,\"vysvětlil Sitař s tím, že Bystřičtí do budoucna uvažují ještě o rozšíření hnízd o kontejnery na sběr papíru, železa a biologického odpadu. Nejpravděpodobnější je podle jeho slov instalace kontejnerů na papír, kterého je v domácnostech dost, a setkáváme se také s všestranným zájmem jej třídit.

Penězi možná přispěje také kraj Vysočina
\"Záměr města na zavedení dokonalejšího systému třídění odpadů se projednává již dlouho. K instalaci prvních kontejnerů na plast a sklo by mohlo dojít již v září či říjnu letošního roku,\"prozradil manažer města. Kontejnery budou umístěny ve dvou okruzích, a to jak na místech s velkou kumulací veřejnosti, tak v sídlištní zástavbě. Radnice hodlá vsadit na to, že lidé, zvyklí na současný stav třídění odpadu do pytlů, nebudou mít s přechodem na systém hnízd problémy. Realizace projektu může být pozdržena žádostí o grant. Zastupitelstvo kraje Vysočina totiž do fondu Vysočiny zařadilo program na podporu sběru a třídění komunálního odpadu. \"Vzhledem k tomu, že uvedený záměr odpovídá našim cílům, rozhodli jsme se o tento grant zažádat. V nutném případě proto bude možno aktuální spuštění systému odložit, abychom vše časově sladili s případnou finanční podporou kraje,\"dodal Aleš Sitař.
Zdroj:Žďárský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů