Úterý, 16. dubna 2024

Dvě jizerskohorské enklávy obsadí ovce

Dvě jizerskohorské enklávy obsadí ovce
Do dvou nejznámějších enkláv Jizerských hor přivedli ekologové ze Správy chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jizerských hor ovce.
Jak Právu sdělil Jan Dolak ze CHKO Jizerské hory, budou se ovce pást na Kristiánově a Mariánských boudách. Řešit by se tím měl problém, kam s biomasou, jež vznikla při pravidelné péči o travní porosty luk. Pastva ovcí je tak podle nich vítaným příspěvkem k udržení a rozšíření druhové různorodosti lučních společenstev někdejších hospodářských luk bez změny vodního režimu a utužování ploch na lokalitě.
\"Jde o ověřovací provozní pokus, kterým chceme nabídnout řešení v problematice odstraňování biomasy na ošetřovaných travních porostech, na rozdíl od předcházející dlouholeté degradace lučních společenstev přispět k jejich vylepšení a v případě víceletého opakování ověřit přínos pastvy ke zvýšení druhové mnohotvárnosti,\" vysvětlil Dolak.
Ochránci přitom věnují enklávám v Jizerkách pozornost už delší dobu. Vloni například z Programu na stabilizaci lesa realizovali kosení luk a strání. Kristiánovské louky spravují dílem obec Bedřichov, Lesy České republiky a menší část odborné organizace státní ochrany přírody České republiky. \"Obec Bedřichov zajišťuje z prostředků Programu na stabilizaci lesa pravidelné sekání, které brání degradaci někdejších hospodářských luk a jejich pohlcení okolním lesem,\" pokračoval Dolak.
Ačkoli Kristiánov už dávno není sklářskou ani pasteveckou osadou, zůstává podle CHKO jeho současný vzhled připomínkou bývalých časů a tradičního rázu jizerskohorské enklávy.
Z těchto důvodů také CHKO vloni začala pečovat o lokalitu Mariánskohorské boudy, která je podle Dolaka dalším památníkem lidské expanze do hor. Smyslem této pravidelné péče je zachování krajinného rázu uhlířské a pastevecké osady, vzniklé na křižovatce tradičních horských cest.
\"Pokud bude vyhodnocení letošní pastvy příznivé, mohly by ovce v jizerskohorských enklávách zdomácnět a mohli bychom je u nás vídat každoročně,\" uzavřel Dolak.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů