Pátek, 19. dubna 2024

Ekologický provoz je prioritou

Ekologický provoz je prioritou
Čížkovice - Pryč je doba, kdy se o Čížkovicích hovořilo jako o špinavé a zaprášené obci, která jen hyzdí a znečišťuje své okolí. Díky řadě změn, modernizaci, ale i dalším budoucím plánům jsou už dnes Čížkovice obcí, která myslí na ekologii.
\"Dříve se tu prášilo a i na parapetech jsme každý den měli vrstvu cementu. Situace se opravdu hodně zlepšila,\" chválí si starosta Simeon Kimmer.
Přestože díky cementárně se obec mohla rozvíjet, tak výhodu doprovázela i řada potíží, hlavně tedy ekologických. S postupem let však došlo k modernizaci provozu. První bagr, který se pro těžbu v lomu používal, byl na parní pohon. Páru však nahradil provoz elektrických bagrů. Přepravu dříve zajišťovala automobilová doprava, kterou vyměnil ekologický pásový dopravník vedoucí z lomu. Cementárenské aktivity vyvrcholily rozsáhlou rekonstrukcí podniku v letech 1994 až 1996. Začala se používat instalace elektrostatických filtrů a i vytěžená krajina se díky šetrnému přístupu a rekultivacím nedozná změn, proto působí stejně jako před zahájením těžby. \"Nejen v obci, ale i v samotné cementárně je více stromů a zeleně, které prostředí jen zkrášlují,\" podotkl Kimmer.
Nejen ekologický provoz cementárny, ale i strategické plány představitelů obce vedou ke zlepšení ekologie ve vesničce. Výhodu mají třeba i ti, kteří třídí odpad.
Punc originality zároveň novému domu s pečovatelskou službou vtiskne alternativní vytápění. Přestože se na výstavbě domu teprve pracuje, jistota je, že vytápěn bude náhradním, ale hlavně levnějším ekologickým zdrojem energie. \"Pokud se vytápění osvědčí a já věřím, že ano, tak bychom takto chtěli přebudovat topení ve škole a také na obecním úřadě,\" sdělil starosta Kimmer.
Dům s pečovatelskou službou má vytápět alternativní zdroj, kterým je tepelné čerpadlo odebírající energii z hloubkového vrtu. V letním období lze vrt dokonce pou-žívat jako levný zdroj chladu.
Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů