Pátek, 19. dubna 2024

Příroda - zdroj léků

Příroda - zdroj léků

\"Příroda Lidstvo žilo celé tisíciletí v symbióze s přírodou. Díky tomu dokázalo zjistit, které rostliny se dají používat jako léky. První český herbář obsahující seznam takto používaných rostlin vznikl již v 16. století. V 19. století pak rozvoj přírodních věd, především chemie, umožnil rozluštit chemické tajemství mnohých léčivých směsí.

Takto lékař, jménem Wiliam Withering, objevil v tajné bylinkové směsi užívané vesničany velice účinný lék proti srdečnímu selhávání – digitalis (Digoxin). Ten se normálně nachází v listech rostliny zvané náprstník. Mnohé z takto získaných léků se časem podařilo syntetizovat v laboratořích, jiné mají ale natolik složitou strukturu, že se stále vyplatí je získávat z přírodních zdrojů.

Rostlinného původu je také dnes hojně používaný acylpyrin. V něm obsažená kyselina byla objevena ve vrbách, v tužebníku a v severoamerické libavce. Za normálních okolností je tato látka velmi hořká, dnešní farmaceutický průmysl si ale s touto nepříjemnou vlastností umí poradit.

Také lék proti malárii má svá přirozená naleziště v přírodě. Jde o chinin získávaný z kůry stromu nesoucí identický název – chinovník. Tento lék hořké chuti přivezli do Evropy Španělé z Brazilie a přes všechen pokrok má stále své nezastupitelné místo v boji s velice rozšířeným onemocněním.

Zajímavý je také původ jednoho z nejčastěji používaných antibiotik – penicilinu. Jde o produkt plísně, který izoloval v roce 1929 Flemming. Boj s infekcemi by bez této látky byl určitě mnohem složitější.

Člověk bohužel přírodu svou činností nemilosrdně decimuje. Přitom každý zaniknutý rostlinný či živočišný druh by mohl být potencionálně zdrojem léku proti nejrůznějším druhům rakoviny nebo i proti infekcím jako je třeba AIDS.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů