Středa, 24. dubna 2024

Geologické zastavení v Bulala Hills

Geologické zastavení v Bulala Hills

V horách, které Emil Holub nazval pohořím Františka Josefa, jsme vystoupili na nejvyšší místo (1180 m n.m.) a odebrali geologické vzorky. Nechali je odborně prozkoumat.

Odborný posudek: RNDr. Antonín Seifert, Česká geologická služba

Původ:

Vzorek byl odebrán v Centrální provincii Zambie z lokality Bulala Hills, situované 15 km s. od města Namwala /cca 170 km z. od hlavního města Lusaky /.

Bulala Hills představují v krajině morfologicky výrazný hřbet protažený ve směru sv.-jz., který je tvořen odolnými horninami s převahou křemité složky. Z geologického hlediska je oblast budována pozdně prekambrickými až spodno paleozoickými horninami Katanga systému (stáří 840 až 640 mil.let). Oblast se nachází v jižním okolí významné dislokace Mwembeshi Shear Zone, v-z. až jz.-sv.směru, oddělující severní (Lufilian) blok od jižního (Zambezi) bloku.

Stáří:

Odebraný vzorek pravděpodobně náleží svrchní Kundelungu Supergroup (stáří cca 500 mil let). Tyto horniny byly společně se staršími proterozoickými horninami deformovány, zvrásněny termálně přeměněny během Lufilian orogeneze (690-450 mil.let)

Závěr:

Jedná se o šedobílý, až bělavý (na obrázku je to patrné na odlomené ploše vzorku) velmi jemnozrný ryolit-dacit (případně přeměněný ryolit-dacitový tuf), impregnovaný hematitem. Jde o přeměněnou vulkanickou horninu, která obsahuje vedle hlavní složky křemene i podstatné množství živce.


\"\"
Vzorek horniny z pohoří Františka Josefa.



zdroj: Hynek Adámek
datum: 16.7.2004
http://www.national-geographic.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů