Čtvrtek, 28. března 2024

Vypouštění Nema není dobrý nápad

Vypouštění Nema není dobrý nápad
Mezi nejúspěšnější filmy posledních měsíců patří ve světových i českých kinech kreslený snímek Hledá se Nemo. Ale jak už to tak chodí, kdyby si někdo vzal jeho poselství k srdci a vyvodil z něj nesprávné závěry, způsobí přírodě značné potíže.

Film Hledá se Nemo je hezkým příběhem, jehož hlavním hrdinou je korálová rybka klaun očkatý, která hledá syna, aby jej osvobodila ze zajetí v akváriu. Snímek možná měl přinést - kromě zábavy - také povědomí o nutnosti ochrany mořských živočichů. Nicméně mořští biologové si už postěžovali, že rybkám spíše ublížil.
Poselství filmu je o tom, že nejlepší je život na svobodě. Navzdory tomu mnohé děti, které jej viděly, zatoužily mít takovou rybku doma. Rodiče vyhověli, takže klauni očkatí se nyní loví v nezvykle velkém množství na korálových útesech poblíž tichomořského ostrova Vanuatu. Následkem toho jich ubývá a snad jim dokonce hrozí vyhubení, postěžovali si mořští biologové v relaci vysílané jednou australskou rozhlasovou stanicí.

Nejlepší úmysl ve špatném oceánu
Pokud se však někdo rozhodl, že naopak svým akvarijním rybkám dá svobodu, ne-udělal dobře.
\"Nikoho by asi nenapadlo spláchnout tropickou rybu do záchodu s tím, aby ji tak osvobodil. Jenže stejně špatné je pustit ji do divoké přírody,\" konstatuje biolog Brice Semmens v tiskové zprávě americké výzkumné organizace REEF.
Výzkumníci z REEF nacházejí ve floridské mořské rezervaci Keys akvarijní rybky, které tam nemají co dělat. Jak informovali v odborném časopise Marine Ecology Progress Series, zjistili například, že v této oblasti žijí populární akvarijní rybky zvané netopýrník obecný (Platax orbicularis), jejichž přirozeným domovem je ovšem Tichý oceán. Strážci rezervace je chytají, aby jim zabránili v rozmnožování.
Stejně tak zoologové objevují v moři u pobřeží Floridy bodloky (Acanthuridae), pomce (Pomacanthidae), perutýna ohnivého (Pterois volitans) a další akvarijní ryby. Pocházejí ze západního Pacifiku, severozápadního Indického oceánu a z Rudého moře.
\"Lidé pouštějí své akvarijní rybičky v nejlepším úmyslu. Jenomže do nesprávného oceánu,\" poznamenává Brice Semmens, který výzkum u Floridy vedl.

Nežádoucí vetřelci
Pokud rybka v neznámém moři nepřežije, je to možná smutné, ale ještě to nijak nevadí přírodnímu prostředí. Pokud se však začne množit, začíná to být horší.
V tělech ryb mohou žít paraziti z jejich původního prostředí, na něž není zvyklá fauna v novém moři. Cizopasníci se tedy dokážou úspěšně množit mezi novými obětmi.
Cizí ryby jsou navíc nezvyklé svým zbarvením i chováním pro místní dravce. Jejich populace proto není přirozeným způsobem regulována, a dokáže tedy obírat o zdroje potravy původní mořskou faunu.
\"Pouštět ryby do neznámého prostředí je jako hrát ruskou ruletu s mořským ekosystémem,\" přirovnává Semmens. \"Devastující dopad mohou mít jen některé druhy, jenomže vědci nejsou schopni předem říct, které to budou.\"

Z lodi, nebo z akvária?
Jednou z možností, jak se exotické ryby dostanou tisíce kilometrů od svého domova, je námořní doprava. Lodi nabírají do svých vyrovnávacích nádrží vodu, v níž mohou být i živočichové, a pak ji na jiném místě vypouštějí.
Tento způsob zavlečení cizorodých druhů však podle Semmense není moc pravděpodobný. \"Domov akvarijních ryb se příliš nepřekrývá s námořními trasami,\" připomíná.
Se svým týmem vystopoval jinou souvislost. Ty exotické ryby, které se nejvíce dovážejí pro domácí akvária ve Spojených státech, se také nejčastěji objevují v tamních mořích. To svědčí spíše pro hypotézu, že je akvaristé vypouštějí do životního prostředí.
\"Majitelé akvárií patří mezi lidi, kteří se zajímají o přírodu. Když dávají cizokrajné akvarijní rybky do přírody, prostě si neuvědomí, co všechno tím mohou způsobit,\" předpokládá Semmens.

Umělá exotika na dně
S dalším podezřením se zase svěřil mořský výzkumník Walter Courtenay časopisu New Scientist. Podle něj exotické akvarijní ryby vypouštějí majitelé lodí s prosklenými dny, kteří vozí turisty obdivovat mořské dno. Aby se turistům výlet líbil a přišli zase, snaží se jim výlet co nejvíc zpestřit tím, že jim poskytnou hezkou podívanou. Byť neodpovídající skutečnému přírodnímu prostředí.
V tomto případě však už nejde o náhodné vypuštění několika rybek, jako to dělají akvaristé. Při systematickém osazování mořského dna neobvyklými rybami se vytváří daleko větší populace, která se rozmnožuje snáze.

Jako australští králíci
Mořští biologové upozorňují nejen na ekologický, ale i ekonomický dopad takovéhoto jednání. Nezvyklé ryby totiž mohou narušit ekosystém a ublížit rybám loveným pro lidskou spotřebu.
Příkladem je exotický perutýn ohnivý, který se dnes rozšířil podél východního pobřeží USA od Floridy až k New Yorku. Je to dravá ryba s jedovatými ostny, která se živí širokým spektrem jiných ryb, a také garnáty a kraby. \"Místní živočišná populace není zvyklá vycházet s těmito nenasytnými dravci,\" varuje Semmens.
A sluchu by mu měli popřát milovníci přírody stejně jako labužníci, kteří si na garnátech a krabech pochutnávají a kteří se o ně musí s perutýnem dělit.
Americký Kongres nyní posuzuje zákon, který by měl přispět k větší kontrole dovážených akvarijních ryb. Faktem ovšem je, že se nedá zabránit akvaristům, aby si s koupenými rybkami dělali, co chtějí. Tedy ani aby je vypouštěli do přírody.
Proslulý případ králíků dovezených do Austrálie, kteří pak zdecimovali tamní ekosystémy, se tedy může zopakovat na jiném místě. Tentokrát pod vodou.

AUTOR: Josef Tuček
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů