Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

EU CHCE ZABRÁNIT DOVOZU NELEGÁLNĚ TĚŽENÉHO DŘEVA
Na deset až 15 miliard eur se odhadují roční ztráty rozvojových zemí, především z Afriky a Asie, způsobené nelegálním kácením a vývozem dřeva. Evropská komise navrhla protiopatření, od nichž si slibuje, že učiní přítrž nejen obrovským daňovým únikům, ale i zmírní ničení tropických pralesů. Například vývozní země, se kterými EK uzavře partnerskou dohodu, budou muset napříště prokázat, že dřevo bylo vytěženo podle zákona. Aby byl systém účinnější, EK finančně pomůže zlepšit řízení lesního hospodářství ve vývozních státech. Chce dosáhnout především jasnějších pravidel hry v místních zákonech a přísnější kontroly. Komise zatím uvolnila 30 milionů eur pro program FLEGT (Forest Law Enforcement, Governance and Trade), další peníze vydá podle potřeby z regionálních programů.

SENÁT SCHVÁLIL JEDNODUŠŠÍ VRACENÍ DANĚ ZA ZELENOU NAFTU
Uplatňování nároku na vracení spotřební daně za takzvanou zelenou naftu by měli mít zemědělci snazší. Senát totiž schválil vlastní zákon, který sjednocuje evidenci půdy, což právě uplatňování nároku usnadní. Zjednodušit by se měla také kontrola státními úřady. Se změnami počítá novela zákona o spotřebních daních. Předlohu musí ještě projednat sněmovna. Novelu předložili členové výboru pro hospodářství a zemědělství. Norma by měla nahradit prokazování nároku na vrácení daně nepřehledným stohem listů vlastnických a nájemních smluv k zemědělské půdě.

V ČR ZŘEJMĚ DALŠÍ PŘÍPAD BSE
V ČR se ve čtvrtek objevil 13. případ tzv. nemoci šílených krav (BSE). Nakažená je pětiletá kráva z firmy ZEAS v Podhorním Újezdu na Jičínsku. Podezření potvrdí ještě jedny testy, jejichž výsledky budou známy příští týden. Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben odhaduje, že družstvo bude muset utratit 143 krav a dva potomky nakaženého kusu. Společnost ZEAS hospodaří na zhruba dvou tisících hektarů pozemků a chová 480 kusů krav.

21.07.2004 Od dnešního dne musí být uplatňovány procedury lepšího a otevřenějšího plánování při hodnocení environmentálních dopadů širokého spektra veřejných plánů a programů. Tato opatření jsou stanovena v nové směrnici o strategickém posouzení vlivů na životní prostředí (SEA).

Evropská komise autorizovala dovoz geneticky modifikované kukuřice NK603 za účelem používání v krmivech či průmyslového využití. Toto rozhodnutí bylo uděleno na základě žádosti předložené společností Monsanto a je platné po dobu 10 let.

Rada ministrů zemědělství schválila revizi Mezinárodní konvence o ochraně rostlin (IPPC), čímž chce dosáhnout posílení významu této konvence při stanovování mezinárodních standardů. Rada rovněž schválila, že by se Evropská unie měla stát samostatným subjektem zapojeným do konvence, po boku všech členských států EU. Tato rozhodnutí reflektují vzrůstající úlohu IPPC konvence v systému mezinárodního obchodu. Světová obchodní organizace uznává právo svých členů ukládat restriktivní opatření na dovozy v případě, že mají chránit jejich zemědělství před nemocemi a škůdci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů