Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Krkonoše - Správa Krkonošského národního parku vydala ročenku za rok 2003. V této publikaci je obsažen ucelený přehled z činnosti Správy KRNAP.
\"Autoři jednotlivých příspěvků, pracovníci Správy KRNAP, přibližují nejdůležitější úkoly, kterým se v uplynulém roce věnovali,\" říká Radek Drahný, tiskový mluvčí Správy KRNAP. Vedle obecných informací tedy ročenka obsahuje články o projektu Natura 2000 v roce 2003, o aktivitách v rámci programu Péče o krajinu nebo o lesním hospodářství.
\"Zajímavé informace lze najít v kapitole o státní správě, jsou zde přesně popsány kompetence Správy KRNAP a dopodrobna rozebrána agenda vyřizovaná Odborem státní správy KRNAP,\" upozorňuje mluvčí. Pozornost je věnována i výstavbě nových objektů na území parku. Velký prostor je vyhražen projektům ekologické výchovy.
\"Ročenka má sloužit k informování především odborné veřejnosti o všech aktivitách státní příspěvkové organizace Správy KRNAP. Určitá část 600 kusového nákladu je posílána zahraničním partnerům,\" uzavřel Radek Drahný.

Evropská komise včera v Bruselu přišla s myšlenkou vytvořit evropskou databázi map, obsahující ucelené kartografické údaje ze všech 25 členských zemí EU. Komise navrhla, aby státy měly povinnost umísťovat národní geografické informace na veřejně přístupnou webovou stránku, kde by byly údaje postupně harmonizovány. Databáze bude podle EK užitečná nejen pro rozvoj infrastruktur, zemědělství nebo námořní navigaci, ale také pro ochranu životního prostředí. \"V současné době jsou data o vodní a silniční síti a další geografické prvky shromažďovány bez jakékoli koordinace a jednotné metody. Když je pak potřeba údaje porovnat, je to obtížné,\" píše se v komuniké EK. Evropská exekutiva očekává, že lidé i odborníci by se mohli dočkat prvního \"geoportálu\" přibližně za deset let. Databáze nesoucí název INSPIRE (Infrastructure for Spatial Information in the European Union) bude obsahovat například údaje o státních hranicích, silniční a vodní síti, populaci, využití půdy, rizikových zónách, biologických lokalitách a živočišných druzích. Podle komisařky pro životní prostředí Margot Wallströmové přispěje ISNPIRE k ochraně biodiverzity, ke zlepšení boje proti znečištění životního prostředí a k prevenci záplav i požárů.
 
JINDŘICHŮV HRADEC - Novou čistírnu odpadních vod hodlá do konce roku 2006 vybudovat Nová Včelnice na Jindřichohradecku. Město s 2500 obyvateli má technologicky nevyhovující čistírnu pro 800 obyvatel. Domácnosti se zhruba 300 obyvateli jsou pak napojeny na tovární čistírnu společnosti Tebo.
\"Chceme čistírnu za 42 mil. Kč pro celé město s nutnou rezervou. Akce, zahrnující kromě čistírny i sběrač a částečnou rekonstrukci kanalizace, je ve stadiu projektu pro územní rozhodnutí,\" informoval tajemník městského úřadu Petr Meloun. Radnice podle něj připravuje dokumenty, aby do 31. 7. mohla podat žádost o dotaci z programu Infrastruktura EU.
Dotace z evropských i českých fondů by měly pokrýt 80 % nákladů, deset procent pak půjčka Státního fondu životního prostředí a 10 % půjde z rozpočtu města. \"Při souhře těchto okolností by čistírna měla začít fungovat v roce 2006. Na tom je závislá i plánovaná výstavba bytového domu s nejméně 12 tzv. startovacími byty pro mladé rodiny,\" uvedl Meloun.

Boletice - Výrazné zlepšení v třídění odpadu ve vojenském újezdu zaznamenal při poslední namátkové kontrole ekolog újezdního úřadu.
\"Zjistili jsme, že obyvatelé začali pečlivě třídit odpad do kontejnerů,\" uvedl přednosta vojenského újezdu Ivo Matzke. V některých částech nedostatky zmizely úplně, jinde se proviňují jen nenapravitelní jednotlivci.
\"Lidé si třídění odpadu sami hlídají. Všimli si, že odpadová firma mísí již roztříděný odpad do jednoho sběrného vozu, kterým vše odváží. Ihned mě o tom informovali,\" uvedl Ivo Matzke. Podle slov přednosty to však byl jen ojedinělý případ. Tříděný odpad se nyní odděleně odváží a zpracovává ekologickým způsobem.

České Budějovice (tš) - Plánovanou kontrolu vrakovišť zahájila jihočeská Česká inspekce životního prostředí. Ve správním řízení zatím uvízl jeden podnikatel, kterému hrozí stotisícová pokuta. Jihočeský krajský úřad odbor životního prostředí eviduje třináct autovrakovišť, která jsou od začátku roku zkolaudovaná podle nového zákona o odpadech. \"O kolaudaci nic nevíme a nechápu, proč nás k ní krajský úřad nepozval jako účastníky stavebního řízení,\" připomněl Vladimír Molek z ekologického sdružení Calla. Vedle toho ale existuje mnoho dalších vrakovišť provozovaných třeba jako autodílny.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů