Pátek, 29. března 2024

Voda je dobrý sluha, ale zlý pán

Voda je dobrý sluha, ale zlý pán
Voda - na jedné straně podmínka života, na straně druhé nespoutaný živel. Ještě před pár lety jsme žili v domnění, že se nás ten druhý případ až tak netýká. Stoletá voda byla daleko a lokální případy jsme zvládali. Pak však přišly katastrofální povodně a rázem se ze zlého snu stala realita. Bylo by naivní za dané situace slibovat, že dokážeme podobné události v budoucnosti úplně odvrátit. Je však v našich silách negativní působení vodního živlu eliminovat.
Ministerstvo zemědělství má v působnosti péči o 95 procent vodních toků v České republice. Prostřednictvím státních podniků Povodí Vltavy, Labe, Ohře, Moravy a Odry spravuje významné toky a velká vodní díla. Většinu drobných vod a malých vodních nádrží spravuje Zemědělská vodohospodářská správa. Postupem času a posunem priorit došlo k přiblížení činností obou institucí.
Logickým a navazujícím krokem pak je systémové zastřešení do jedné organizace. Integrací by se vytvořil ucelený systém správy povodí. To je také jeden z hlavních prvků Rámcové směrnice vodní politiky EU. Dále tak vylepšíme monitoring kvality vod, zkvalitníme péči o státní majetek a zajistíme lepší kontrolu mimořádných stavů na vodních tocích a nádržích s možností lepší reakce a případných varování směrem k veřejnosti. Finálním efektem pak je, vedle péče směřující ke kvalitnímu životnímu prostředí, také dokonalejší systém prevence před povodněmi a ochrana majetku i našich životů.
AUTOR: Pavel Punčochář, vrchní ředitel sekce vodního hospodářství MZe
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů