Středa, 24. dubna 2024

Kaly z bubenečské čistírny už tolik nezapáchají

Kaly z bubenečské čistírny už tolik nezapáchají
Pražské vodovody a kanalizace (PVK), které provozují Ústřední čistírnu odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově, uvedly do trvalého provozu dezodorizaci kalů.
Jde o kaly, které se z čistírny odvážejí na skládku u Benátek nad Jizerou. Dezodorizace, tedy zbavení zápachu, se provádí látkou dováženou z Velké Británie. Roční náklady na toto opatření činí jeden milion korun.
Z ÚČOV se denně odváží nákladními auty asi 250 tun kalů z odpadní vody, která přitéká z Prahy. \"Snahou PVK je zmenšit nepříjemný vliv zápachu z kalů na okolní obyvatele,\" řekla ředitelka komunikace PVK Dagmar Dvořáková. \"Od loňska jsme proto testovali možnosti jak zápach omezit pomocí speciálních chemikálií. Po vyzkoušení čtyř různých druhů se osvědčil britský prostředek.\"
Roztokem látky se postříká celý náklad auta ze speciálního zařízení, které vyrobily dílny PVK. Každý nákladní vůz před opuštěním areálu čistírny podjede pomalou rychlostí postřikovači rameno, a jeho náklad se tak pokryje chemikálií. Potom se korba přikryje plachtou. Zápach kalu se vlivem chemikálie na několik hodin změní, je podstatně slabší a není zdaleka tak nepříjemný. Do chemikálie je navíc přimíchána citrusová vůně.\"Nechceme tvrdit, že nyní náklaďáky s kalem příjemně voní, ale ve srovnání s minulostí se situace výrazně zlepšila. Od začátku července nebyla zaznamenána stížnost na zápach aut s kalem, proto byla dezodorizace uvedena do trvalého provozu,\" uvedla D. Dvořáková.
Ivan Kuptík

-V roce 2003 bylo kanalizační sítí celkem odvedeno a vyčištěno 134.938.444 kubíků odpadní vody. Převážná většina odpadních vod - 95 % - byla vyčištěna v Ústřední čistírně odpadních vod, zbývající část 6.869 tis. kubických metrů byla vyčištěna na 23 pobočných čistírnách odpadních vod, které slouží v menších pražských obcích, jako jsou Běchovice, Březiněves, Čertousy, Holyně, Chabry, Chvilka, Jesenice, Káraný, Kbely, Koloděje, Kolovraty, Královice, Lochkov, Miškovice, Nebušice, Sedlec, Sobin, Svépravice, Uhříněves, Újezd nad Lesy, Vinoř, Uhříněves II, Bohnice. Obrat PVK za rok 2003 činil 4,35 mld. Kč a ke konci roku 2003 zaměstnávaly 1.688 lidí.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů