Čtvrtek, 28. března 2024

Černých skládek ubylo, ale stále je ve městech co uklízet

Černých skládek ubylo, ale stále je ve městech co uklízet
Chomutovsko - Černých skládek na Chomutovsku ubylo, ovšem někde je znečištění odpady stále problémem. Technické služby a odbory životního prostředí na městských úřadech mají přehled, kam a co občané odhazují, díky tomu se nikde velké skládky netvoří. Málokdy se podaří znečišťovatele přistihnout nebo odhalit. Pokud ano, je celý proces dokazování složitý a původce vyvázne s pokutou.
Na Klášterecku jsou černé skládky pravidelně likvidovány. Nejvíce jich je kolem chatových oblastí a sídlišť, protože je tu zaručena anonymita znečišťovatele.
\"Nejhorší oblastí je Klášterecká Jeseň a Ciboušov. Tady se skládky likvidují každý měsíc. Největšími znečišťovateli jsou malí opraváři aut, ti odhazují pneumatiky i do příkopů cest a rybáři. Ne členové rybářského spolku, ale majitelé rybářských lístků,\" postěžoval si včera Vít Tejrovský, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Klášterci. Zdejší sběrný dvůr je otevřen i v neděli, jinak v pracovním týdnu denně, z toho dva dny s prodlouženou otvírací dobou. Pro občany s trvalým bydlištěm v Klášterci a přilehlých obcích funguje zdarma, i na nebezpečný odpad, stejně jako v ostatních městech. Starším občanům je poskytována možnost objednat si ve firmě odvoz odpadu.
V obvodu Kadaně a jejích spádových obcí není podle informací odboru životního prostředí městského úřadu a technických služeb žádná černá skládka.
\"Od roku 1997 se všechny postupně zlikvidovaly a inkriminovaná místa se stále kontrolují,\"
řekl včera Jan Sojka, ředitel Technických služeb. Samozřejmě, že se stále najdou lidé, kteří odhazují větší i menší odpadky, ale díky kontrolám pracovníků technických služeb a všímavosti občanů je město i jeho okolí bez černých skládek.
\"Trochu horší to je v chatové oblasti u Nechranické přehrady, kde nacházíme ledničky, křesla, televizory. Pro to už musíme vysílat další auto na odvoz. Jinak chataři odkládají do odpadních nádob i kompostovatelný odpad, který tam nepatří,\"
dodal J. Sojka. V Kadani je sběrný dvůr v Polní ulici otevřený sedm dní v týdnu a velkoobjemové kontejnery jsou dvakrát ročně přistavovány na osm míst v Kadani a čtyři do spádových obcí.
V Chomutově a spádových obcích za posledních pět let rapidně kleslo množství i objem černých skládek. Nejvíce jich bylo v roce 2001, kdy byla dokonce poskytnuta dotace na jejich úklid. Podle Tomáše Reisiga z Technických služeb města Chomutova, vedoucího provozoven odpadového hospodářství města Chomutova a hospodaření s odpady, má na to vliv určitě i změna legislativy.
\"Podnikatelé si nedovolí vyvážet někam odpadky, protože k nim chodí kontroly, jak naložili s odpadem,\"
upřesnil T. Reisig. Nejvíce černých skládek je v okolí Chomutova a spádových obcích na krajích lesnatých porostů a v oblastech, kde žijí nepřizpůsobiví občané. Ve městě fungují čtyři sběrné dvory, na Větrném mlýně už od roku 1996, další v Jiráskově ulici, v Pražské a na sídlišti Kamenná. Čtyřikrát do roka jsou na 120 stanovištích po městě rozmístěny velkoobjemové kontejnery. Problémem jsou spíš \"nepravé černé skládky\", jak je nazval Tomáš Reisig. To jsou skládky u sběrných míst komunálního odpadu. Za první pololetí letošního roku se z těchto nepravých skládek odvozilo 1032 pneumatik, 484 ledniček a 1513 televizorů nebo jiného elektrotechnického odpadu.
Obyvatelé Jirkova mají k dispozici pět sběrných dvorů se sklady nebezpečného odpadu, které jsou otevřeny nonstop.
\"Sedm dní v týdnu, i v noci. Lidé, kteří jezdí večer ze zahrádek domů, sem mohou odpad vyhodit,\"
řekl včera Michal Batrin, ředitel Podniku služeb. Dále jsou každý týden na třech stanovištích rozmístěny velkokapacitní kontejnery, jejich počet vývozů za měsíc je kolem třiceti. Tato služba je hrazena z poplatku za komunální odpad. O Vánocích a podobně jsou přistavovány kontejnery navíc.
\"To proto, abychom zabránili právě černým skládkám,\" poznamenal M. Batrin. Velké skládky v Jirkově už nejsou. V současné době jsou likvidovány menší s náklady do 50 nebo 70 tisíc korun, v ulicích Mostecká, Zátiší, Na osadě a dalších. Především jde o lednice, televize a nábytek.
Zdroj:Chomutovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů