Čtvrtek, 28. března 2024

Místo sedláka sklízejí divočáci

Místo sedláka sklízejí divočáci
Čečovice - Noční nájezdy černé zvěře na pole s pšenicí zničily už desítky hektarů soukromého zemědělce Vojtěcha Vaníka z Čečovic na Plzeňsku. Ten se bojí, že letos spláče nad výdělkem.
Vaníkova pole systematicky likvidují zhruba dvě desítky divočáků.
\"Když se dostanou do obilí, zbydou po nich jen prázdné klasy. Pokud se proženou loukou, je to, jako kdyby tudy projely těžké vozy. Už nevím, co mám dělat. Se synem střídavě každou noc pole hlídáme. Objíždíme ho traktorem, svítíme, plašíme zvěř vším možným. Jen co odjedeme, jsou tam znovu,\" říká zoufalý zemědělec. Nezabral prý ani elektrický ohradník.
\"Co nezničí zvěř, ukradnou lidé. Požádal jsem o pomoc i místní myslivce, ale ti jsou v podstatě bezmocní. Zákon totiž nepovoluje v této době střílet bachyně. Smí se střílet jen loňská a letošní selata, má to však háček. Střílí se při úplňku, aby bylo vidět. A úplněk je jeden den v měsíci,\" líčí Vaník.
Myslivecký hospodář Hájku a Čečovic Ladislav Jára by mu rád pomohl.
\"Musíme však respektovat zákon a ctít etiku,\" řekl nám.
\"Pravda je, že černá zvěř zabíhá za potravou na pole a není v našich silách ji uhlídat. Je to však problém jen tohoto období. Jinak o černé téměř nevíme. Věřím ale, že se s panem Vaníkem slušně dohodneme,\" říká Jára. Myslivci zřejmě uvažují o nepeněžní kompenzaci.
Vojtěch Vaník žádal o pomoc Městský úřad v Nepomuku.
\"Problém pana Vaníka známe. Můžeme mu pouze poradit, jak se administrativně bránit a jak získat peníze za zničenou úrodu,\" řekl Josef Sýkora z odboru výstavby a životního prostředí.
\"My mu odškodné dát nemůžeme a nemůžeme ani poručit myslivcům, aby černou stříleli. I my musíme ctít zákony,\" dodal Sýkora.
Zoufalý Vaník už začal zvažovat, zda by neměl bránit svůj majetek soudní cestou. A divočáci se zatím vesele krmí dál.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů