Úterý, 23. dubna 2024

Palas bude shánět dotace a privatizovat

Palas bude shánět dotace a privatizovat
Zajištění slíbených agrárních dotací a ochrana zájmů českých rolníků v Bruselu bude - to jsou hlavní témata další politiky staronového ministra zemědělství Jaroslava Palase.
Kromě toho se Palas chystá dokončit přesuny majetku v některých agropotravinářských firmách, případně je dovést až k privatizaci. To začal plánovat už ve svém předchozím funkčním období.
Právě způsob privatizace firem je ovšem hlavní výhradou, kterou vůči Palasovi mají i agrární podnikatelé. To jinak většinou jeho znovuzvolení zaznamenali bez výraznějších připomínek - vyjma Asociace soukromého zemědělství. Ta Palase tvrdě kritizuje.

Agrární komora: Za jízdy se nemá přepřahat
Většina zemědělců oceňuje na opětném jmenování Palase především to, že nehrozí nebezpečí změn v systému, na který si již navykají. Právě zemědělství je totiž nejvíce svázáno předpisy a ovlivněno dotacemi - chování státních úředníků s ministrem v čele tak má na obor výrazný vliv.
\"Vůz se za jízdy nemá přepřahat, proti opětnému jmenování ministra Palase nic nemáme. Kdyby přišel nový ministr, chvíli by mu asi trvalo, než se zorientuje. Ale my potřebujeme, aby někdo hájil naše zájmy průběžně,\" konstatoval Jan Záhorka, tajemník Agrární komory, která je největší profesní organizací rolníků.
\"Je dobře, že tu bude kontinuita. Naši politici musí rychle reagovat na změny v agrární politice unie, které Brusel chystá i v náš neprospěch - viz třeba nespravedlivé snižování cukerních kvót,\" dodává Miroslav Jirovský, šéf Zemědělského svazu. Svaz je součástí komory, a hájí hlavně zájmy firem, vzniklých z bývalých JZD.
Záhorka i Jirovský se shodují i ve výhradách vůči Palasovi. \"V rozporu se svým tvrzením, že je třeba propojovat zemědělství se zpracovatelským průmyslem, ministr stále odmítá privatizovat zbývající podniky do našich rukou,\" říká Jirovský. Ale více diskutovat o tom, zda byl Palas nejlepší volba, agrární lídři nehodlají.
\"Spokojte se s vyjádřením o potřebě kontinuity,\" uvedl Záhorka.

Soukromí farmáři: Změna je nezbytná
Výrazně jinak než komora ovšem Palase hodnotí Asociace soukromého zemědělství.
\"Změnu v ministerském křesle bychom potřebovali jako sůl. Pan Palas dělá našemu oboru ostudu,\" tvrdí předseda asociace Stanislav Němec.
Farmáři si stěžují především na to, že ministr nezveřejňuje leckteré své důležité kroky, nekomunikuje s farmáři a nedodržuje sliby.
\"Typickým příkladem podivných tajností byla privatizace Madety,\" říká Němec. Palas totiž přes třetinu akcií této největší mlékárny, jež držel stát, prodal potichu a bez standardního výběrového řízení. Přitom jeho předchůdce v ministerském křesle Jan Fencl už tyto akcie prodal rolníkům - Palas ale toto rozhodnutí zrušil.
\"Ministr také rolníkům slíbil, že zajistí přes jednu miliardu korun na speciální dotace pro rozvoj venkova, nebo půl miliardy pro letošní výrobu bionafty. A ukázalo se, že peníze nejsou,\" dodává Němec.

Ministerstvo: Sliby plníme, nic netajíme
Palasův úřad výtky odmítá.
\"Prodej akcií Madety proběhl normálně,\" konstatoval Palas. \"Peníze na bionaftu už má připraveny Státní zemědělský intervenční fond,\" prohlásil mluvčí ministerstva Martin Severa. Státní tajemník úřadu Miroslav Toman opakovaně tvrdí, že jsou zajištěny i peníze na rozvoj venkova.
\"O penězích bude rozhodovat až nová vláda,\" vyvrátil ovšem slova Palasových úředníků o zajištěných dotacích mluvčí Ministerstva financí Marek Zeman.
Nový kabinet pak bude muset případně posvětit i další Palasův záměr. Jde o převod pohledávek potravinářských firem, které jsou zatím v České konsolidační agentuře, na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, jehož valnou hromadu zastupuje sám Palas. Dozorčí rada agentury se už proti takovému převodu pohledávek v hodnotě několika miliard korun postavila. Ministr ale trvá na svém, a hodlá po očištění od dluhů například privatizovat i firmu Setuza, největšího výrobce olejnin.
\"To zase může být průšvih jako s Madetou. Nejen, že zpracovatelský podnik nedostanou zemědělci, ale jsme zvědavi, zda se zase prodej odehraje potají,\" říká Němec.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů