Pátek, 19. dubna 2024

Bush povolil kácení státních lesů

Bush povolil kácení státních lesů
Organizace na ochranu přírody ve Spojených státech obvinily administrativu prezidenta George W. Bushe z toho, že otevřela možnosti, aby dřevařské firmy začaly kácet stromy v lesích, jež jsou v majetku státu. Asi za 18 měsíců má vstoupit v platnost nové opatření, které dává guvernérům amerických států právo povolit kácení na 24 miliónech hektarů lesních porostů. Současně přestane platit zákaz přijatý za Clintonova prezidentství, který rovněž nepovoloval v těchto oblastech stavbu cest..
Většina dotyčných lesních pozemků leží v západních státech USA, včetně Idaha, Utahu a Wyomingu. Tamější guvernéři byli už dříve proti zákazu a podporovali komerční využití lesů.
Organizace ochránců životního prostředí nové opatření odmítají a varují, že povede k poškození lesních území. Amy Mallová, expertka Rady pro obranu přírodních zdrojů, říká, že \"nastane konec jednoho z nejdůležitějších opatření na ochranu přírody\". \"Území, jež budou postižena, patřila k posledním nedotčeným oblastem v USA. Milióny Američanů odtud dostávaly čistou pitnou vodu,\" upozornila.
Zákaz přijatý v posledních dnech Clintonovy administrativy, se vztahoval na třetinu ze 77 miliónů hektarů státních lesů. Nedovoloval stavbu cest v lesních oblastech větších než dva tisíce hektarů. Od ledna roku 2001, kdy byl vydán, se stal terčem kritiky dřevařských firem. V loňském roce ho zrušil soudní dvůr ve Wyomingu. S tím ale nesouhlasili ochránci přírody, kteří se odvolali.
Lesní služba USA ve svém vlastním výzkumu došla k závěru, že stavba cest a silnic v lesích zvýší nebezpečí lesních požárů. Do lesů bude jezdit více lidí, sníží se také počet starších lesních stromů, které jsou více odolné proti ohni.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů