Čtvrtek, 28. března 2024

Vodáci nesmí na Vltavu do parku Šumava

Vodáci nesmí na Vltavu do parku Šumava
Za porušení zákazu až 10 tisíc Kč pokuty

Od minulého týdne nesmí vodáci na Vltavu v oblasti Národního parku Šumava. Zákaz vydala správa parku na základě nové vyhlášky z května letošního roku, podle níž nelze splouvat řeku na jeho území, pokud hladina klesne pod stanovenou mez.

Za nerespektování zákazu hrozí vodákům až deset tisíc korun pokuty, přímo na místě tisíc korun. V případě, že se přestupku dopustí osoba právnická nebo fyzická osoba při výkonu podnikatelské činnosti, hrozí jí pokuta do výše půl miliónu korun.
\"Toto opatření má za cíl snížit negativní dopady splouvání na rostlinná a živočišná společenstva žijící ve vodě,\" vysvětlil Právu mluvčí Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava Radovan Holub.
Zákaz splouvání platí na Vltavě v úseku Lenora-Soumarský most, Soumarský most-Pěkná a Pěkná-Nová Pec. Sjízdná už je jen Otava v úseku Čeňkova Pila-Rejštejn, a to denně od 8 do 19 hodin. Úsek Borová Lada-Polka je určen jen pro jarní splouvání, a nyní je tak pro vodáky nepoužitelný. Jako nástupní místo funguje tedy pouze Čeňkova Pila, ostatní čtyři, Borová Lada, Lenora, Soumarský most a Pěkná, jsou mimo provoz. Kromě vodočetných latí a informačních tabulí varuje návštěvníky ve všech nástupních místech před plavbou jednoduchý piktogram - přeškrtnutá nebo nepřeškrtnutá loďka.

Správa chystá kontroly

Podle náměstka referenta odboru vnějších vztahů správy parku Josefa Štemberka vodáci nařízení v mnoha případech ignorují, a proto vedení parku připravilo na úterý rozsáhlou kontrolu dodržování zmíněných pravidel.
\"Včetně dvou policistů by se na úterní dopolední kontrole mělo podílet asi šest lidí. V první fázi by mohl vodák, který zákaz porušil, vyváznout jen s napomenutím,\" prozradil Štemberk. \"Část národního parku v horním toku Vltavy je běžně kontrolována, nyní však budou hlídky v oblasti častější,\" podotkl.

Podnikatelům se zákaz nelíbí

Podnikatelé v úseku horního toku Vltavy mezi Lenorou a Novou Pecí musejí kvůli zákazu už od začátku víkendu odříkat zákazníky. Vodáci pomalu vyklízejí kempy a svou činnost zastavily některé půjčovny lodí.
\"Přijde mi to naprosto absurdní. V minulém roce bylo vody mnohem méně a normálně se jezdilo. Teď by najednou vodáci měli přírodě škodit, což nechápu. Stačilo by, kdyby správa parku se zákazem počkala ještě deset dní a nikdo by se nezlobil, protože se má zhoršit počasí a sezóna by byla stejně u konce,\" konstatoval zastupitel Lenory a správce rekreačního střediska v Houžné Stanislav Tůma (ODS). Poznamenal, že lidé v rekreačním středisku na začátku týdne ještě zůstávali, ale od středy už se budou chystat domů.
\"Je to nejkrásnější část Vltavy, kterou jsem vždycky bez problémů sjížděl. Má zcela jinou atmosféru než zbytek řeky, na který se mi nevyplatí vyrážet, takže pojedu domů,\" litoval zákazu vodák Martin Vrba z Prahy.
Automotoklub Volary už zavřel půjčovnu lodí ve svém kempu na Soumarském mostě. \"Hrozila by nám půlmiliónová pokuta, což si rozhodně nemůžeme v současné době dovolit. Byl jsem se zrovna podívat na vodu a musím přiznat, že je jí dost málo. Loni jí ale bylo míň a žádný zákaz neplatil, i když lodě drhly o kameny,\" sdělil Zdeněk Oubrecht, který tábořiště v Soumarském Mostu za automotoklub spravuje. Dále upozornil, že na tržbách přijde půjčovna lodí denně asi o dvanáct tisíc korun.

Vltava je pro vodáky bez problémů sjízdná od Vyššího Brodu.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů