Úterý, 16. dubna 2024

Rozvadov zvažuje stavbu tepelného čerpadla

Rozvadov zvažuje stavbu tepelného čerpadla
Stát nabízí na ekologický způsob vytápění nových bytů v Rozvadově nenávratnou půjčku. Radní doufají, že peníze od státu získají a sníží provozní náklady bytů až o 60 procent.

Rozvadov - Financování nové bytové výstavby v Rozvadově, která má zahájit v polovině příštího měsíce, provázely nečekané komplikace. Ministerstvo pro místní rozvoj odmítlo stavbu domu s jedenadvaceti byty dotovat.
Rozpočet akce je 24 milionů korun.
\"Požádali jsme tedy o dotace Státní fond rozvoje bydlení. Tam jsme uspěli. Dostali jsme necelých čtrnáct milionů. Zbytek pokryjeme úvěrem, který splatíme do pěti let, informoval včera rozvadovský starosta Jindřich Červený.
Také úhrada obecního podílu se neobešla bez komplikací. Původně radní předpokládali, že ho pokryje prodej rozvodů plynu v obci Západočeské plynárenské společnosti.
\"Zatím jsme se nedohodli. Proto věc řešíme úvěrem,\" doplnil starosta. Osm milionů se do obecní pokladny vrátí z nájemného. Jeho výše a doba návratnosti zatím nebyly spočítány.
Podle původního projektu bude dům vytápěn plynem. Ovšem radní spekulují s možností napojit ho na tepelné čerpadlo, které využívá přírodního tepla ze země. Jeho stavba by sice cenu bytovky zvedla o 2,8 milionu korun, prý se ale vyplatí.
\"Provozní náklady domu by se snížily až o šedesát procent. To by nájemníci určitě ocenili při platbách služeb,\" vysvětlil Jindřich Červený.
Tepelné čerpadlo má zatím na Tachovsku pouze Dům s pečovatelskou službou v Konstantinových Lázních. Státní fond životního prostředí na něj může poskytnout až padesátiprocentní nenávratnou půjčku. Radní doufají, že se jim tyto peníze podaří získat.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů