Pátek, 29. března 2024

Plastů přibývá, význam třídění stále stoupá

Plastů přibývá, význam třídění stále stoupá
Děčínsko - Ve změnách systému třídění odpadů pokračuje město Děčín. Od počátku září budou na vyhrazených stanovištích v jednotlivých částech města tři druhy kontejnerů. Zelené na sklo, modré na papír a především žluté na směsný plast.

\"Během července a srpna jsme si pro tuto změnu začali vytvářet vhodné podmínky a po prázdninách chceme nový způsob třídění a svozu plastů, ve kterých jednoznačně převažují takzvané petky od minerálních vod a dalších nápojů, praktikovat v plném rozsahu nejen na území Děčína, ale i v Jílovém a Povrlech,\"
vysvětlil ředitel dečínských Technických služeb Dalibor Voborský.
Právě PET láhve se stávají nejsledovanější druhotnou surovinou. Spousta jich dosud končí v odpadu, vysypávaného z domácností do běžných popelnic. Technické služby ve spolupráci s vedením města činí potřebné kroky k tomu, aby plasty končily ve speciálních kontejnerech a nezatěžovaly skládky běžného komunálního odpadu. Nákup a umístění žlutých kontejnerů je tím prvním krokem. Na něj navazuje i třídírna plastů.
\"Ta bude mít pro námi obhospodařované území možnou kapacitu až pětačtyřicet tun měsíčně. Zatím počítáme s objemem asi polovičním. Ovšem s cílem, aby se do systému třídění plastů zapojovalo stále více domácností,\"
poznamenal provozně technický náměstek Technických služeb Václav Svoboda.
Firma hodlá společně s děčínskou radnicí motivovat k důslednějšímu třídění plastů i prostřednictvím několika soutěží pro školáky a dalšími akcemi pro ostatní obyvatele. Jedna prázdná PET lahev váží asi čtyři dekagramy. Bilance loňského roku napovídá, že v území s téměř sedmdesáti tisíci lidmi tedy i s okolními obcemi Technické služby svezly skoro devadesát tun plastů. V přepočtu na jednoho obyvatele je to dvaatřicet lahví ročně.
Podle prognóz stávajícího vývoje spotřeby minerálních vod a dalších nápojů v těchto obalech to bude v roce 2010 už sto patnáct prázdných petek ročně.
\"Na tohle zvýšení se musí město i okolní obce a naše firma náležitě připravit. A samozřejmě bez aktivního zapojení obyvatel do třídění to nepůjde. Proto se na řešení nutnosti likvidovat v budoucnu ekologickým způsobem tyto plasty připravujeme s dostatečným předstihem,\" zdůrazil ředitel Technických služeb.
Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů