Úterý, 19. března 2024

Má město koupit čističku odpadních vod, či si postavit novou?

Má město koupit čističku odpadních vod, či si postavit novou?

Ve čtvrtečním vydání Metropolitanu jsme přinesli první část rozhovoru na téma koupě a možné výstavby nové čističky odpadních vod městem Pardubice. Dnes otiskujeme zbývající část.
(dokončení)
Jaroslav Mašek: \"Uvědomme si, že pro samostatnou čistírnu zatím nejsou vyřešeny pozemky, nejsou dořešeny vyvolané investice, to znamená převedení odpadních vod, přípojky atd. To zatím jaksi v té cenové relaci neodeznělo. A rád bych ještě reagoval na takové zjednodušení pana Levého. Současná legislativa v podstatě vyžaduje skoro stejnou likvidaci kalů pro městské odpady jako pro smíšené odpadní vody. Postupně se přechází na to, aby už kompostování nebylo. Takže cena za čištění na samostané čistírně by se velice přibližovala současné ceně na společné čistírně.\"

Pavel Levý: \"To se prostě mýlíte, pokud já vím, tak likvidace odpadních vod, respektive kalů, je závislá na jeho chemickém složení. To znamená, já teď nevím, jaké mají kaly složení, ale před deseti lety - tehdy jako vedoucí zemědělské oblastní laboratoře - jsem si analýzy dělal. Na těžké kovy a PCB kaly tehdy vyhovovaly kompostování. Jestli vyhovují dnes, to nevím, musela by se udělat expertní stanoviska. Pokud by kaly vyhovovaly stejně jako tehdy, nic by kompostování nebránilo. Žádná legislativa, pokud vím, toto nepožaduje.\"

Jaroslav Mašek: \"Já se odvolám na studii, o které jsem se zmínil a kterou jsme nechali zpracovat před rokem u Asociace čistírenských expertů. A ve studii v těchto variantách vycházely provozní náklady skutečně srovnatelné se stávající cenou za čištění.\"

Jiří Stříteský: \"Tady zazněly některé nové myšlenky, to je otázka biochemických a různých poradců, já se tomu nebráním. Já doopravdy chápu a prožívám, že záležitost čistírny odpadních vod je záležitost velmi, velmi citlivá. A může ukvapeným nebo špatným rozhodnutím vzniknout nedozírná škoda. Proto se nebráním ani tomu, aby to posuzovala řada dalších a dalších expertů. Má to sice jeden háček, že co expert, to jsou určité peníze, které se musí vynaložit. Ale zase si myslím, že u investice ať za 800 milionů, nebo koupi čistírny, by to nemělo hrát samozřejmě roli. Ale v každém případě je potřeba uvažovat, a to se musíme naučit, a to je to, co nám ještě trošinku chybí, že musíme myslet nadpardubicky, regionálně. Čili i v určitých souvislostech. Můžu mít na jedné straně obrovskou radost, že budu laciněji čistit vodu, ale můra čtyř tisíc nezaměstnaných mě děsí zrovna takovým způsobem třeba jako cena vody.\"

Pavel Levý: \"Dovolte, abych byl trochu jízlivý. Vy nejste nadregionální primátor, jste pardubický primátor. Ale chápu, že vy jako pardubický primátor máte starost o zaměstnanost ve vašem městě a regionu. Ale to v těch \"exkrementech\", jestli je nám budou čistit zadarmo, prostě neleží. Protože co se stane, když tam přijde cizí kapitál, když Semtín zkrachuje, prodá se to? Tak oni si poradí úplně jinak a ekologičtěji, jak jsou oni zvyklí. V první řadě se v Semtíně musí udělat to, že každý provoz si pořídí selektivní čističku pro ten který chemický proces. A bez těch našich fekálií se obejdou. Obejdou se sice dráž, v globálu, ale obejít se budou muset. A oni pak přijdou: \"Chceme zlevnit výrobu, tak nám ty fekálie dávajte zadarmo.\" Protože oni jsou zvyklí na západě uvažovat ekonomicky, my ještě ne.\"

Jiří Stříteský: \"Snad jenom poslední větu. Pravda je, že jsem primátor města Pardubic. Ale z hlediska reformy veřejné správy jsem představitel obce třetího stupně a zodpovídám z pohledu státní správy za 56 dalších obcí. To je trošičku změna, která tady za poslední rok nastala a i kdyby toto nebylo, tak Pardubice jsou součást regionu a nemohou se chovat jinak, než se chová region. To bychom to pak nedali dohromady nikdy. To jen na vysvětlenou.\"pd )
Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů