Sobota, 20. dubna 2024

Kraj kritizuje Ambrozka za utajování projektu Natura

Kraj kritizuje Ambrozka za utajování projektu Natura

Karlovarský kraj jménem svého hejtmana Josefa Pavla (ODS) kritizuje ministra životního prostředí Libora Ambrozka kvůli návrhu soustavy Natura 2000. Krajským radním se nelíbí způsob vymezení evropských významných lokalit na území kraje, konkrétně vzniku takzvané Ptačí oblasti na Doupovsku.
Právo o tom informoval první náměstek karlovarského hejtmana Jan Zborník (ODS). \"Nestavíme se proti projektu Natura 2000 jako takovému, ale máme své výhrady k téměř utajovanému vypracování celého projektu,\" komentoval Zborník s tím, že se hejtman kraje kvůli záležitosti obrací na ministra Ambrozka s dopisem.
\"Jsem nucen konstatovat, že na rozdíl od jiných procesů, které zasahují do sféry životního prostředí, rozvoje území, dopravy, stavebnictví apod. je proces navrhování systému NATURA 2000 velice zvláštní, svou neveřejností až podivný,\" konstatoval Pavel v dopise, podle kterého se vymezením přírodních stanovišť, tzv. evropsky významných lokalit a ptačích oblastí nepodléhá kontrole veřejnosti, není projednáváno v režimu srovnatelném například s režimem EIA, zcela logicky nerespektuje oprávněné zájmy soukromé, komunální ani regionální.
\"S takovým postupem jako představitel regionální samosprávy naprosto samozřejmě nemohu souhlasit,\" dodává Pavel s tím, že rada tvorbu systému Natura 2000 za současných podmínek nedoporučila krajskému zastupitelstvu podpořit.

Akci nebojkotují

Podle Zborníka nechce kraj vzniku systému zabránit, ale stávající podoba je v konfliktu například se zamýšlenou přeměnou silnice mezi Karlovými Vary a Prahou na rychlostní silnici. \"Do Ptačí oblasti je rovněž zahrnuta silnice mezi Ostrovem a Bočí nebo část pozemků karlovarského letiště,\" uvedl Zborník s tím, že se to vylučuje s usnesením vlády, podle kterého mají takové oblasti vznikat mimo zastavěná území.
\"Jak se pak mohla dostat do takového územní průmyslová zóna v Ostrově,\" podivoval se náměstek. \"U seriózního zpracovatele bychom to neočekávali,\" dodal. Podle Zborníka nemá kraj kompetenci do věci zasahovat a měnit, nicméně chce na rozpory odpovědné úřady alespoň upozornit.
Ptačí oblast na Doupovsku má být ustavena pro ochranu celé řady ptáků. Území má být chráněno před jakoukoliv činností v prostoru, ke které se mají do budoucna nad tímto územím mají vyjadřovat orgány ochrany přírody, takže bude taková činnost podmíněna jejich předchozím souhlasem.

Autor: Rudolf Voleman

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů