Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Liberci už třídí odpad moderní a chytrá linka

V Liberci už třídí odpad moderní a chytrá linka
Unikátní třídicí linku, která je nejmodernějším zařízením svého druhu ve střední a východní Evropě, si pořídily liberecké Severočeské sběrné suroviny.

Linka za 10 miliónů korun teď pomůže daleko kvalitněji třídit směsný komunální odpad, což prospěje z hlediska separace druhotně využitelných surovin zejména životnímu prostředí.
Právu to za Sběrné suroviny řekl Jiří Svoboda.
\"Linka je schopná třídit různé druhy odpadu, jako jsou například směsné plasty, PET-lahve, kartóny nebo krabice a další papírový odpad. Třídění odpadu sice probíhá ručně, ale několik zaměstnanců obsluhy tak získalo mnohem lepší podmínky pro svou práci, a navíc se zvyšuje i jejich efektivita,\" vysvětlil Svoboda.

Umí roztřídit noviny a časopisy

Linka umí sama od sebe oddělit například noviny a časopisy, její kapacita je přitom deset až patnáct tisíc tun papíru. Vytříděné odpady pak putují k dalšímu využití. Podle Svobody byla třídicí linka spuštěna do zkušebního provozu, ten však potrvá jen několik dní a od září, až po skončení dovolených a prázdnin odpadu výraznu přibude, by se měl tento technický unikát rozjet naostro.
\"Zařízení slouží nejen Liberci, ale prakticky celému regionu Libereckého kraje. Provoz třídicího zařízení přispěje nejen ekologii, ale je pro Sběrné suroviny i výhodný z ekonomického hlediska. Dříve totiž firma přicházela o značné finanční částky kvůli špatně vytříděnému odpadu,\" dodal pro Právo Svoboda.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů