Čtvrtek, 28. března 2024

České Švýcarsko chce do seznamu UNESCO

České Švýcarsko chce do seznamu UNESCO
Krásná Lípa - O to, aby se Národní park České Švýcarsko stal první českou přírodní lokalitou zapsanou na Seznamu přírodního dědictví UNESCO, bude usilovat obecně prospěšná společnost České Švýcarsko.

\"České Švýcarsko společně se Saským Švýcarskem vytvářejí takzvanou oblast Labských pískovců, která může díky svým jedinečným přírodním hodnotám usilovat o zapsání na tento seznam,\" řekl ředitel obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko Marek Mráz. Dodal, že tato aktivita má podporu obcí na saské straně a podobné iniciativy se zatím nekoordinovaně ujímají i klíčové organizace na české straně.

\"Zatím je tato iniciativa bez jakýchkoli konkrétních výstupů a bez zřetelného vedení, ale má podporu obcí i soukromých subjektů,\" podotkl Marek Mráz. Zdůraznil, že zatím je vše v rovině příprav, a pokud obě strany o zapsání na Seznam přírodního dědictví UNESCO budou žádat, nebude to dřív než v roce 2006.
Pokud by se však záměr podařil a České Švýcarsko bylo uznáno za součást přírodního dědictví, zajistilo by mu to další prestižní známku oceňující jedinečnou hodnotu této oblasti, která si zaslouží mimořádnou pozornost i ochranu.
\"Samozřejmě, že by to byla i další příležitost pro rozvoj regionu, především tedy v oblasti cestovního ruchu,\" podporuje aktivity i krásnolipský starosta Zbyněk Linhart.
Na seznamu UNESCO jsou dnes například zapsány takové přírodní skvosty jako Národní park Grand Canyon v USA či Velký korálový atol v Austrálii, v Evropě pak Bělověžský prales v Polsku, Plitvická jezera v Chorvatsku či krasové jeskyně na Slovensku.
\"V České republice dosud na seznamu přírodního dědictví UNESCO není zapsána žádná lokalita,\" uvedl ředitel Marek Mráz.
Do seznamu UNESCO již požádala také Správa chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. Ta by tam ráda viděla zapsaný Labský kaňon.
Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů