Pátek, 19. dubna 2024

Chráněná dílna v Petrovicích inspiruje k následování

Chráněná dílna Dakol - Eko v Petrovicích u Karviné na zpracování elektroodpadu vznikla v rámci projektu Aktivně se vzdělávat, aktivně i žít, který získal finanční prostředky z EU a státního rozpočtu ČR.
Chráněná dílna v Petrovicích inspiruje k následování
Příprava projektu byla zahájena v říjnu 2002. Po vybavení dílny potřebnou technologií, náboru uchazečů o zaměstnání (s Úřadem práce v Karviné), jejich proškolení a získání koncesní listiny pro nakládání s nebezpečnými odpady mohl začít provoz. Slavnostní otevření chráněné dílny, jejíž činnost spočívá v nezávadné recyklaci elektroodpadu ekologickou a kvalifikovanou formou, se uskutečnilo loni v březnu.

První v regionu

V současné době pracuje v dílně 23 osob se změněnou pracovní schopností (ZPS). Jejich zaměstnání má zejména sociální efekt, neboť o tuto skupinu lidí není na trhu práce zájem. Jednoduše řečeno - zaměstnavatelé ji nechtějí zaměstnávat.

Svými zkušenostmi potvrzuje tento fakt Jiří Pavlorek z Karviné, jeden ze zaměstnanců dílny: \"Pracoval jsem jako tesař v Bytostavu v Ostravě. Po několika letech jsem se na stavbě těžce zranil a dostal jsem plný invalidní důchod. Po rehabilitaci jsem našel místo v karvinské firmě Meta, kde pracovali samí invalidé. V roce 1989 byl tento podnik zrušen a já skončil na úřadu práce. Za pár měsíců jsem opět zaměstnání získal jako hlídač u jedné karvinské firmy. Bohužel tato práce trvala jen jeden rok. Od této doby jsem se marně snažil získat zaměstnání. Není se čemu divit v regionu s tak vysokou mírou nezaměstnanosti a vzhledem k mému postižení. V uplynulém roce jsem na základě inzerátu v novinách absolvoval tříměsíční kurs ve firmě Dakol. V chráněné dílně se mi velice líbí. Je to práce velice pestrá a zajímavá, také kolektiv je velice dobrý a družný. Jsem nesmírně šťastný, že po dlouhých letech mám velice slušné zaměstnání.\"

Dalších asi 30 osob se ZPS se již zúčastnilo zaškolovacího kursu zaměřeného především na chod chráněné dílny. Jsou tudíž připraveni v případě ukončení pracovního poměru některého ze stávajících zaměstnanců okamžitě jej nahradit. Zároveň se zvýšila i jejich šance uplatnit se na trhu práce. Podobných dílen je v ČR teprve několik, naše je v Moravskoslezském kraji první. Náš pilotní projekt je však inspirující. Na základě našich zkušeností vznikla například chráněná dílna v Mníšku pod Brdy, navštěvují nás různé exkurze apod.

Další existence

Elektroodpad je zdrojem řady druhotných surovin (Fe, Al, Cu, sklo atd.). Jejich racionální využití přináší úspory jak z hlediska energetického (nižší spotřeba energie při výrobě kovů), tak ekonomického (není nutný drahý dovoz surovin na výrobu prvotních materiálů). Technologická linka v chráněné dílně zpracuje zhruba 450 tun elektroodpadu ročně (90 % televizních přijímačů, 8 % počítačů, 2 % vysavače, bílá technika, rádia, varné konvice atd.). Z 95 % to jsou produkty, které lze následně prodat - sklo, měď, hliník, železo, dřevo a tištěné spoje. Zbytek se odváží na likvidaci formou skládkování.

Úřad práce v Karviné poskytuje příspěvky na mzdu podle § 24a zákona o zaměstnanosti a příspěvek na provoz podle § 8 vyhlášky Ministerstva práce a sociálních věcí ČR č. 115/1992 Sb., ve znění vyhlášky číslo 232/1997 Sb. Díky těmto příspěvkům je naše chráněná dílna schopna se samofinancovat.

Její další působení na trhu s elektroodpady ovlivní přijetí nového zákona, který by měl platit od 13. srpna 2005. Tento termín je daný legislativou Evropské unie. Zákon výrazně pomůže nejen zpracovatelům elektroodpadu kvůli vyšším cenám za jednotku odpadového materiálu, ale také se zvýší tlak na odpovědné osoby produkující tento odpad, tj. výrobce a dovozce. Ti budou mít zákonnou povinnost a odpovědnost za jeho recyklaci. Opodstatnění existence naší chráněné dílny (a postupně vznikající sítě) tím nabude na významu.

AUTOR: Radek Sikora
Dakol,
Petrovice u Karviné
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů