Čtvrtek, 25. dubna 2024

Žádné \"nutné zlo\", ale nástroj k financím

Žádné \"nutné zlo\", ale nástroj k financím

Lesy představují významný ekonomický potenciál a jsou dosud jediným opravdu obnovitelným zdrojem suroviny, jejíž pěstování a těžba má přímý důsledek na ekologické, ekonomické a sociální vazby života na českém venkově. Nelze je ponechat přirozenému vývoji, jak tvrdí jedni, ani je nelze neomezeně exploatovat, jak tvrdí druzí. Výnos z nich dokonce není ani přímo úměrný velikosti majetku. Malé lesní majetky lze efektivně sdružovat, a vytvořit si tak dobré podmínky pro dlouhodobé smlouvy s odběrateli, což by mělo být hlavním cílem pro zajištění výnosu.

Lesní hospodářské plány (LHP) pro majetky nad 50 ha, nebo lesní hospodářské osnovy (LHO) pro majetky pod 50 ha bývají často odbornými lesními hospodáři prezentovány jako nutné zlo stanovené zákonem bez valného významu pro vlastníka. Jde však o ekologické a ekonomické nástroje vlastníka k usměrňování, a hlavně kontrole hospodaření ve vztahu k ekonomické efektivitě odborných lesních hospodářů.

Uvědomělý hospodář to ví, ale praxe říká, že mezi těmito lidmi jsou i lidé nepoctiví. Historicky se ukázalo, jak efektivní je v polovině platnosti díla (zhruba 5 let) aplikovat prověrku hospodaření podle těchto LHP nebo LHO. Hospodaření v lesích je totiž poznamenáno určitou setrvačností, které se dá úspěšně zneužívat v neprospěch vlastníka. Ti jsou pak ubezpečováni, že spolupráce s odbornými firmami je jen pouhým taháním peněz vlastníkovi z kapsy. Opak je pravdou. Nadstavbové zkušenosti přenesené do vypracovaného LHP nebo LHO a do permanentního dozoru nad jejich realizací, uplatňovaného s důrazem na bezpečnost, trvalost a vyrovnanost produkce, umožní obcím a soukromým vlastníkům efektivně využít jinak blokovaného majetku značné nominální hodnoty pro rozvojové programy.

AUTOR: PETR NEDVĚD
ředitel LesInfo CZ, a. s.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů