Čtvrtek, 25. dubna 2024

Odborníci čekají netopýří invazi

Odborníci čekají netopýří invazi
Brno Odborníci varují: Nastalo období nazývané podzimní invaze netopýrů. Od počátku srpna se začínají stěhovat mláďata netopýrů hvízdavého a nejmenšího.
Protože jim blízkost člověka nevadí, často hledají útočiště ve staré městské zástavbě. \" Na takovouto pouť se mohou vydat osamoceně nebo také hromadně. Lidé by se proto na ně měli připravit,\" řekl Mojmír Vlašín z Ekologického institutu Veronica, který se zabývá netopýry. Protože se stěhují takzvané štěrbinové druhy netopýrů, kteří jsou schopni se protáhnout i malými otvory, mnohdy se dostávají do bytů a kanceláří, kde se ukrývají v záclonách, nábytku, ve vázách, za stropními svítidly nebo v poštovních schránkách. Netopýřím návštěvám lze předejít. Nutné je větrat až po rozednění a před setměním. V noci by měla být okna zavřená. Pokud se stane, že se netopýr objeví, Brňané se nemusí děsit; nezvané návštěvníky odchytí odborníci. \" Je zajímavé, že lidé nám volají ve dvou naprosto rozdílných případech. Jedni chtějí, abychom je netopýrů co nejrychleji zbavili, a druzí, abychom těmto savcům pomohli. Je dobře, že těch druhých přibývá,\" řekl Vlašín. ( čtk)

V případě, že lidé v Brně a okolí najdou doma netopýra, neměli by kontaktovat policii, hasiče ani veterináře. Pomoc jim poskytnou pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny na telefonu 541 126 200, Zeleném telefonu ČSOP na čísle 542 422 750, Přírodovědecké fakulty MU na telefonu 541 129 522 nebo odborníci ze zoo na čísle 546 432 311.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů