Pátek, 19. dubna 2024

Kraji se nelíbí doupovská ptačí rezervace

Kraji se nelíbí doupovská ptačí rezervace
Doupov - Odmítavá reakce vedení Karlovarského kraje na vymezení chráněné Ptačí oblasti Doupovské hory v rámci ekologického projektu Natura 2000 je podle odborníků projevem neznalosti. Hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel zaslal ministrovi životního prostředí Liboru Ambrozkovi protest proti způsobu naplňování projektu Natura 2000 v regionu. Vznik chráněné oblasti v navrženém rozsahu odmítají i krajští radní.
\"Na rozdíl od jiných procesů, které zasahují do sféry životního prostředí, rozvoje území, dopravy a stavebnictví, je proces navrhování systému Natura 2000 velice zvláštní, svou neveřejností až podivný,\" píše hejtman ministrovi.
Na projektu Natura 2000 pracuje v Karlovarském kraji již čtyři roky 50 přírodovědců. \"Hovořit o utajenosti projektu Natura 2000 je úsměvné, protože již pět let je podrobně popsán a sledován na internetových stránkách www.natura2000.cz a odborné návrhy pro Karlovarský kraj jsou od května rozesílány obcím k vyvěšení,\" řekl regionální koordinátor projektu Vladimír Melichar. \"Běžně dostupné evropské směrnice pro tento projekt právě kladou důraz na to, aby území pro soustavu Natura 2000 navrhli odborní biologové sami, bez ohledu na hospodářské a politické vlivy,\" uvedl Melichar. Teprve tyto návrhy jsou předkládány Evropské komisi a samosprávě k zapracování připomínek. \"Na tento proces máme ještě nejméně šest let, výpady z vedení kraje jsou proto zbytečné,\" míní Melichar.
Navrhovaná Ptačí oblast Doupovské hory by měla mít rozlohu 62 200 hektarů mezi Kadaní, Podbořany a Karlovými Vary, kde žije 148 druhů ptáků. Krajským radním se nelíbí, že návrh ovlivňuje průmyslovou zónu v Ostrově a silnice I/13 a I/6 z Karlových Varů na Chomutov a Prahu. \"Omezení staveb spočívají prakticky jen v tom, že se nesmějí kácet stromy v době, kdy ptáci hnízdí. Území zahrnutá do systému Natura 2000 jsou navíc v EU preferována při přidělování dotací,\" upozornil Melichar.
Zdroj:Chomutovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů