Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise otevřela veřejnou konzultaci, jejímž cílem je získat názory široké veřejnosti ke strategii udržitelného rozvoje Evropské unie. Výsledky konzultace budou využity při hodnocení strategie udržitelného rozvoje přijaté v roce 2001. K dispozici jsou dva konzultační materiály - krátký dotazník, umístěny na webu Komise, a podrobnější konzultační dokument s dodatečnými otázkami. Uzávěrka veřejné konzultace je 31. října 2004. Příspěvky posílejte na adresu
SG-CONSULTATION-SUSTAINABLE-DEVELOPMENT@cec.eu.int

Na Šumavě se ztratila ekologická aktivistka. 29ti letá Ivona Matějková z Klatovska několikrát upozorňovala na nedovolený vývoz dřeva ze šumavského národního parku. Před dvěma lety pomáhala krádeže dřeva i dosvědčit. Na konci července se na Šumavu vypravila mapovat rostliny a zvířata. Od té doby se ale svým blízkým neozvala a její mobilní telefon je nedostupný. Policie už po ní vyhlásila celostátní pátrání.

Tlustice - Problém s úpravou místa, kam se kdysi odvážel komunální odpad, má řada obcí. Řeší ho podle svých finančních možností. Drahé jsou zemní práce, zatravnění i eventuální výsadba keřů nebo zalesnění. Rekultivaci skládky v lokalitě Štilec mají naplánovanou do konce roku v obci Tlustice. \"Skládka se už asi sedm let nepoužívá vůbec. Komunální odpad se tam přestal navážet koncem osmdesátých let. Potom ještě několik let sloužilo místo jako úložiště inertního materiálu,\" připomněl využívání skládky starosta Tlustice Josef Červený. Obec má hotový projekt na úpravu bývalého úložiště odpadu. \"Podle něho odborná firma nejdříve zmenší úhel svahu na požadovanou úroveň, a potom ho utěsní jílem. Příroda dokončí zbytek,\" domnívá se zkušený starosta Josef Červený.

Třeboutice - Totální recyklace. Tak lze nazvat proces, který \"umí\" třeboutická drtička a třídička. Bez problémů dokáže rozdrtit ruiny domu a \"vyrobit\" z něj kamenivo, které lze využít jako zásypový materiál.
\"Drtička i třídička je mobilní, takže s ní vyjíždíme, kam je potřeba,\" popisuje Antonín Němec, vedoucí třeboutického recyklačního závodu. Jako příklad uvádí nedávný výjezd, kdy třeboutický \"kamenožrout\" slupnul na posezení hromadu suti z domu ve Štětí. Rozdrcený materiál pak majitel využil jako podklad pro tenisové hřiště.
\"Bylo to ekologické a navíc to vyšlo mnohem levněji, než kdyby se suť vyvezla na skládku,\" upozorňuje Němec.
Drtička z Třeboutic má obrovský apetit, vybíravá rozhodně není - chutná jí beton, asfalt, cihelná suť, opuka a další stavební materiál. Z jejích útrob vypadává rozdrcená suť, kterou podle požadované frakce třídí třídička.
\"Takto získaný materiál je levný a ekologický. Má dokonce i zkoušky na obsah radonu,\" dodává vedoucí recyklačního závodu.

Chřibská - Likvidaci křídlatky japonské a sachalinské začali ve Chřibské provádět pracovníci Chráněné krajinné oblasti Lužické hory. \"Spolu s bolševníkem velkolepým patří mezi nejnebezpečnější plevele v České republice,\" vysvětlila Monika Radoňová z oddělení zemědělství CHKO Lužické hory. Křídlatka totiž svou velkou agresivitou zabírá stále další lokality, kde vytváří mohutné porosty a vytlačuje původní rostliny a na nich závislé živočišné druhy. Množí se všemi známými způsoby semeny, vegetativně i podzemními oddenky. \"Zlikvidovat křídlatku jen na jediném místě nemá smysl. Proto jsme se domluvili i s Povodím Ohře, aby nám jejich pracovníci pomohli s likvidací plevele i v oblastech mimo území CHKO,\" dodala Monika Radoňová.
Systematicky likvidují křídlatku i na území CHKO Labské Pískovce. \"Zaměřili jsme se na celý tok Kamenice. Zbavit plevele jen některé úseky, nemá smysl. Za rok by tam křídlatka rostla znovu,\" řekl Werner Hentschel, ředitel správy CHKO. Dodal, že Labské pískovce mají jednu výhodu. Na většině svého území sousední buď s CHKO Lužické hory, kde se likvidace provádí a s Národním parkem České Švýcarsko. I tam mají likvidaci křídlatky za důležitý úkol: \"Zaměřili jsme se na území Soutěsek a vlastně celé povodí Kamenice a Křinice,\" potvrdil ředitele Správy Národního parku České Švýcarsko Zdeněk Patzelt.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů