Čtvrtek, 25. dubna 2024

U lovosického LIDLu se mají likvidovat stromy

U lovosického LIDLu se mají likvidovat stromy

Vzrostlý topol černý má padnout za oběť reklamnímu poutači

Odbor životního prostředí Lovosic dne 19. 8. 2004 na žádost firmy EKOLINE Ústí nad Labem, která zastupuje společnost LIDL ČR, povolil kácení tří jabloní a topolu u silnice I/30 na Most. Mezi důvody je uvedena výstavba nedaleké prodejny potravin LIDL, reklamního pylonu a zlepšení rozhledových poměrů u silnice terénními úpravami. S kácením ovšem nesouhlasí Český svaz ochránců přírody z Litoměřic, který se chce jako účastník řízení proti rozhodnutí odvolat ke krajskému úřadu v Ústí nad Labem. Podle něho nejsou uvedené důvody adekvátní nutnosti zlikvidovat tyto čtyři stromy.

„Podřezat zdravý topol s obvodem kmene téměř sto sedmdesát centimetrů jenom proto, aby se na jeho místě postavil reklamní poutač prodejny LIDL je i podle nás nepřijatelné,“ uvedl Miroslav Patrik z Dětí Země.

Podle paragrafu 8 zákona o ochraně přírody a krajiny je možné kácet dřeviny mimo les jen ze závažných důvodů, je-li jejich stavem bezprostředně ohrožen život či zdraví nebo hrozí-li škoda značného rozsahu. Navíc se od správního orgánu očekává, že nařídí kácení mimo vegetační období, tj. od října do března.

Podle ČSOP a Dětí Země ale nic takového nebylo vydaným rozhodnutím splněno. Žádost měla být proto zamítnuta, i když kácet se mají jen tři jabloně a jeden topol. Každý strom, který roste desítky let, je totiž cenný a měl by být přinejmenším zkácen jen ze zákonných důvodů.

„Je to hrozná ostuda, že kácení bylo povoleno jenom proto, aby byl LIDL lépe viděn,“ prohlašuje rozhořčeně Roderick Slavík z ČSOP Litoměřice. Podle něho je také ironií, že živý štíhlý strom topol jako nepohodlný má být sťat, aby uvolnil místo umělému reklamnímu pylonu.

Loni bylo u prodejen LIDL v devíti městech načerno pokáceno sto dva stromů, pachatelé patrně až na jeden případ na jižní Moravě nebyli dopadeni. LIDL se pak ve smlouvě s Dětmi Země zavázal, že v těchto městech vysadí desetinásobný počet stromů. Nyní jich je vysazeno více než 700 kusů, zbytek čeká na podzimní období. Lze tak doufat, že nezákonné kácení nepotká tři jabloně a jeden krásný topol v Lovosicích.

Další informace poskytnou:

1) Roderick Slavík, člen OVR ČSOP Litoměřice – tel. 737 914 684

2) Iva Loukotková, firma EKOLINE Ústí nad Labem – tel. 475 622 613

3) Markéta Povová, odbor ŽP MěÚ Lovosice – tel. 416 571 131
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů