Čtvrtek, 28. března 2024

Jsme připraveni na mnohem větší povodně

Jsme připraveni na mnohem větší povodně
Spolana Neratovice dodnes napravuje chyby a snaží se vylepšit pošramocenou pověst po předloňských povodních. Pod dvou letech vyčíslila škody na 1,4 miliardy korun. Generální ředitel Miroslav Kuliha říká, že nyní by povodně takové škody nezpůsobily.


hn: Pokud by přišla povodeň, budete okolí znovu děsit únikem chemikálií?
Ne! Sklad chlóru by měl odolat i větším povodním, než jakou jsme zažili v roce 2002. Vzniklo originální řešení, které vzbudilo pozornost i jiných výrobců chlóru, které může povodeň postihnout. Obdobně jsme zabezpečili sklady mazutu a dalších látek, které označujeme jako nebezpečné. Avšak zajistit sklady soli a síranu amonného, ze kterých byla vyplavena ona ohromující množství tisíců tun materiálu, prakticky nelze, jedná se však o neškodné látky - kuchyňskou sůl a běžně používané hnojivo.


hn: Stát loni prostřednictvím Fondu národního majetku slíbil, že urychlí likvidaci dioxinů a rtuti, které jsou pozůstatkem staré ekologické zátěže uvnitř továrny. Splnil závazek?
S pracemi se již začalo a z konta fondu, určeného pro likvidaci starých ekologických zátěží na území Spolany, bylo již vyčerpáno kolem 600 miliónů korun. Práce jsou rozplánovány Fondem národního majetku a Ministerstvem životního prostředí do roku 2011. Loni skončil pilotní projekt na ověření technologie likvidace dioxinů, v současné době se již předalo staveniště na provádění přípravných prací pro následnou likvidaci budov s dioxinovým znečištěním.


hn: Po povodních vedla Spolana tři desítky soudních sporů o odškodnění za způsobené škody. Většinou se zemědělci a drobnými pěstiteli zeleniny. Kolik případů jste uzavřeli?
Nejednalo se přímo o soudní spory, ale celkem o deset žádostí o odškodnění v souvislosti s únikem chlóru v roce 2000 a o osmnáct obdobných žádostí po úniku chlóru v důsledku povodně v roce 2002. Z roku 2000 se nepodařilo dosáhnout dohody o odškodnění ve dvou případech a ty jsou předány k rozhodnutí soudu. Únik chlóru v roce 2002 byl kvalifikován jako následek živelní pohromy, a proto nedošlo k náhradě škod. Nabídli jsme však žadatelům poskytnutí daru jako výpomoc ze strany podniku. Se šestnácti žadateli jsme se dohodli, zbylé dva případy bude muset opět rozhodnout soud.


hn: Na kolik korun vás všechny dohody přišly?
Spolana byla sama obětí živelní pohromy. Peněžité dary měly jen zmírnit následky povodní. V letech 2003 a 2004 vyplatila za náhrady škod a na darech přibližně půldruhé miliardy korun.


hn: Zřejmě jste byli dobře pojištěni, když jste mohli během dvou let tolik investovat?
Především bych chtěl zdůraznit, že Spolana na katastrofálních povodních rozhodně nevydělala. Škody, včetně ušlého zisku v důsledku více než půlročního přerušení výroby, dosáhly přibližně 1,4 miliardy korun. Doposud jsme z pojišťoven obdrželi zhruba dvě třetiny peněz, což nám umožnilo prosté obnovení základní výroby. Vyčíslené škody navíc neobsahují případné následné škody, například na elektrické rozvodné síti, které se mohou projevit i po několika letech po povodni. Navíc je nutné přičíst ztrátu trhů, kam se Spolana loni jen obtížně vracela.


hn: Pojišťovny se prý Spolaně vyhýbají, podnik je zařazen v nejvyšší rizikové skupině s možností vzniku největších škod. Našli jste bez problémů ústav, který je ochoten nést riziko a do jaké míry se změnily platební podmínky?
Opravdu nevím o tom, že by se nám pojišťovny vyhýbaly. Shodou okolností v těchto týdnech vrcholí jednání o nové roční pojistné smlouvě a dosavadní hladký průběh mne vede k přesvědčení, že jednání skončí úspěšně. Očekáváme dokonce výhodnější podmínky než doposud.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů