Pátek, 19. dubna 2024

Mezisklad olejů nebude bez studie

Mezisklad olejů nebude bez studie
Iniciativa občanů Lesova, kteří se vzepřeli výstavbě meziskladu nebezpečných odpadů společnosti Eliod servis v osadě, přinesla první úspěch. Karlovarský krajský úřad (KÚ) rozhodl, že zřízení tohoto meziskladu bude předcházet studie vlivu na životní prostředí, takzvaná velká EIA. Vyplynulo to z informací, které Právo získalo od mluvčí KÚ Kateřiny Telínové.
\"Znamená to, že v rámci tohoto řízení proběhne i veřejné projednávání, kde se budou moci občané ptát a vznášet připomínky,\" vysvětlila Telínová, podle které pak KÚ vydá stanovisko, v němž bude upřesněno, zda lze mezisklad budovat, případně za jakých podmínek. \"Do konce listopadu by mohlo být posuzování vlivu na životní prostředí dokončeno,\" dodala.
Mezisklad nebezpečných odpadů má vzniknout na ploše více než dvou tisíc metrů čtverečních v areálu společnosti Kenaur v Lesově, odkud mají být uskladněné látky převáženy v maximálním množství zhruba 17 tun měsíčně a ve výši 200 tun ročně do plzeňského ústředí firmy Eliod servis.
\"Skladovány zde mají být především nebezpečné odpady kapalné a tuhé,\" uvedla mluvčí KÚ s tím, že nynější hala má být určena pro skladování pneumatik a prázdných obalů. \"Ředitel je na dovolené, vedení společnosti se bude studií zabývat až koncem týdne,\" uvedl obchodní náměstek Eliod servis František Kalista k otázce, jak se nyní společnost ke svému záměru zřídit v Lesově mezisklad nebezpečných odpadů postaví.
Problém se zřízením meziskladu nemají hygienici a vážné připomínky nemá ani karlovarský magistrát. \"Za předpokladu, že budou dodrženy emisní a imisní limity pro tuhý aerosol, NOx, CO a nebude docházet k obtěžování okolí zápachem,\" vysvětlila mluvčí. Naopak své připomínky má Česká inspekce životního prostředí. \"Upozorňuje, že místně může dojít k emisím těkavých organických látek, které vzniknou při manipulaci s odpady,\" uvedla Telínová. Český inspektorát lázní a zřídel požaduje doplnit dokumentaci o informace o trasách vozidel zajišťujících expedici odpadů tak, aby nejezdily přes první ochranná pásma přírodních léčivých zdrojů.
Obec Sadov, pod kterou Lesov spadá, se záměrem zásadně nesouhlasí stejně jako jeho občané. \"Důvodem je neblahý možný dopad na ovzduší, okolní přírodu a možnou kontaminaci spodních vod a zeminy. Obávají se i zvýšení dopravy na komunikacích vesnice,\" uvedla Telínová. \"Další připomínky občanů Sadova se týkají především nevhodného umístění zařízení uvnitř obce určeného k výstavbě rodinných domků,\" uzavřela.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů