Pátek, 19. dubna 2024

Tuna papíru = dva stromy

Tuna papíru = dva stromy
Ekologické chování firem zahrnuje i nákup recyklovaného papíru. Češi však tvrdošíjně věří, že recyklovaný papír je zažloutlý a dražší, a nechtějí slyšet pravdu.

Rozvoj informačních technologií měl podle očekávání jít ruku v ruce s nižší spotřebou kancelářského papíru. Opak se však ukázal být pravdou. Množství papíru, které se používá v kancelářích, se zvyšuje až o pětinu ročně. České podniky se však k používání recyklovaného papíru zatím vstřícně nestaví.
\"Některé úřady se obávají vyšších nákladů na údržbu kopírovacích a jiných zařízení,\" popisuje Marek Jehlička zkušenosti Arniky s prosazováním recyklovaného papíru ve státní správě v rámci kampaně Šetrné papírování. Výrobci kancelářské techniky dnes již garantují, že vhodný recyklovaný papír přístroji neškodí. \"V praxi ovšem prodejci a servisní technici často masírují zákazníka, dokud ho od recyklovaného papíru ne odradí,\" konstatuje Milan Návoj z Arniky.Přestože byl po 1. lednu 2004 recyklovaný papír přesunut do vyšší sazby DPH, pohybuje se stále v cenové relaci nejlacinějších papírů.
V ekologičnosti nás nepředběhli jen naši západní sousedé, ale například i Slováci. V kancelářích používají 75 procent recyklovaného papíru, zatímco Češi jen necelých 40 procent.
Druhotná výroba papíru je také méně energeticky náročná. Aby se mohla prodat jedna tuna papíru, je potřeba 240 000 litrů vody, 4700 kWh energie a dva stromy. K výrobě jedné tuny recyklovaného papíru se spotřebuje 180 litrů vody, 2750 kWh energie a stromy zůstávají ušetřeny. Úspora 50 milionů listů papíru, které větší firma spotřebuje za rok, představuje záchranu 4000 stromů.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů