Pátek, 29. března 2024

Pomozte své firmě, třiďte odpad

Pomozte své firmě, třiďte odpad
Správným tříděním odpadu mohou společnosti ušetřit až třicet procent nákladů na jejich odvoz

Zatímco doma pravidelně třídí odpad 80 procent dotázaných, v zaměstnání se lidé chovají velmi neekologicky. K třídění odpadu se přiznává pouze 32 procent pracovníků. Potvrzuje to průzkum vypracovaný pro společnost KPMG v Británii. V Česku je situace velmi podobná.

Vedle podstatného rozdílu mezi ekologicky uvědomělým chováním doma a nešetrným jednáním na pracovišti je zarážející i to, že pouhou polovinu zaměstnanců seznámili jejich nadřízení s iniciativami firmy v oblasti životního prostředí. \"Vše je v rukou jednotlivce a jeho přístupu k práci. Například pouhou chůzí po schodech namísto použití výtahu lze ušetřit tolik energie, kolik spotřebuje žárovka za 200 dní,\" uvádí příklad ekologického přístupu Mike Kelly z britské KPMG.

Malé a střední firmy nejsou motivovány

V České republice třídí odpad 62 procent obyvatel. Na osobu se u nás vytřídí okolo 30 kilogramů za rok, Evropská unie nás však zavazuje, abychom do roku 2008 dosáhli 40 kilogramů, to znamená přimět k recyklaci více než dva miliony občanů. Třídění odpadu sice nařizuje zákon, ale firmy tak často nečinní. \"Především u malých a středních společností existují velké rezervy. Větší firmy se snaží ušetřit, a proto odpad dále využívají,\" říká Vladan Záklasník z hnutí Duha. Laxní přístup podporuje i skutečnost, že v porovnání s jinými zeměmi je u nás pálení odpadu a jeho ukládání na skládky poměrně levné. \"Situace se postupně zlepšuje a Česká obchodní inspekce začíná po firmách recyklaci vyžadovat. Ještě stále se však třídění odpadu dostatečně nepostihuje,\" konstatuje Záklasník.
Češi obvykle namítají, že jsou kontejnery příliš daleko, nebo argumentují nedostatkem času a prostoru pro třídění. Většina dotázaných si rovněž myslí, že za péči o životní prostředí je zodpovědná vláda. J jen sedm procent dotázaných přisuzuje tuto úlohu firmám.
Společnosti a úřady třídící odpad si však novou situaci pochvalují. \"Podporujeme separovaný odpad jako jednu z prioritních záležitostí v rámci ekologické výchovy. Chceme, aby se třídění odpadu stalo naprostou samozřejmostí pro všechny občany našeho kraje,\" vysvětluje Radim Zika z Krajského úřadu Libereckého kraje. Podle Záklasníka je třeba motivovat firmy především finančními pobídkami. Celkově však situaci v Česku hodnotí pozitivně.

V malých městech se firmy chovají ekologičtěji

Některé firmy odpad nejen netřídí, ale ani si nezaplatí pronájem kontejnerů. \"Odpad tyto společnosti vyhazují do normálních kontejnerů pro občany,\" konstatuje Kateřina Šarounová ze společnosti Eko-Kom, zabývající se zpětným odběrem a využitím odpadů a doplňuje: \"Malé obce to většinou mají pod kontrolou.\" Ve velkých městech se tyto nešvary schovají snáze.
Poctivé třídění se může firmě vyplatit i finančně. Podle Františka Šafránka ze společnosti Domeček - odpady bývá podíl papíru v černých kontejnerech s netříděným odpadem až 90 procent. Podnik, který netřídí, si musí nejen pronajmout více kontejnerů, ale rovněž zaplatit jeho častější odvoz. Uspořit se dá asi 15 až 30 procent nákladů.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů