Čtvrtek, 28. března 2024

Oteplí se až o šest stupnů

Oteplí se až o šest stupnů

Vlhko na severu, sucho na jihu, stále častější a silnější nápory veder. Rozpouštění ledovců a povodně. Takto, viděno očima meteorologů, bude vypadat počasí v Evropě v příštích desetiletích - celý scénář obsahuje studie, kterou vypracovala Evropská agentura pro životní prostředí. \"Změna klimatu je v plném proudu a bude mít rozsáhlé dopady na lidi a ekosystémy. Důsledkem budou ekonomické ztráty,\" zdůrazňuje výkonná ředitelka agentury Jacqueline McGlade.

Dokument, na němž agentura spolupracovala s odborníky na výzkum klimatu z německé Postupimi, s vědeckým centrem v Karlsruhe a britskou Norwich University, popisuje budoucí klimatické jevy na základě 22 vybraných indikátorů z oblasti ekologie a sociologie. Jako podklady posloužila dlouhodobá data z vícero evropských zemí a simulační počítačové modely.

Prognóza dokládá, že globální oteplování zavinili v posledních 50 letech především lidé. Za největší škody můžou skleníkové plyny, uvolněné spalováním fosilních paliv. Historicky nejvyšší koncentrace oxidu uhličitého ve spodní vrstvě atmosféry je v současnosti o 34 procent vyšší než v době začátku průmyslové revoluce. V Evropě, tvrdí agentura, probíhá oteplování rychleji než jinde ve světě. Teplota tu stoupla v posledních 100 letech v průměru o 0,95 stupně Celsia. Pro 21. století očekávají experti nárůst o dalších dva až šest stupňů.

To zapříčiní četné přírodní katastrofy. Jejich počet se už tak v 90. letech v porovnání s předchozí dekádou zdvojnásobil. Pohromy způsobily v posledních dvaceti letech škody za téměř devět miliard eur.

Studené zimy, dodávají autoři studie, mají do roku 2080 prakticky vymizet. Přibýt má horkých a slunečných období. Častější mají být deště a záplavy. Změna klimatu může však prý mít i klady: zatímco jih Evropy může mít problém s nedostatkem vody, může se zemědělství - díky zvýšeným teplotám - posunout dále na sever.

ROZHOVOR

Jan Pretel - národní koordinátor pro problematiku změn klimatu

Evropská agentura pro životní prostředí zveřejnila studii, varující před drastickými změnami klimatu. Budou tak drastické?

Scénář ukazuje na stav, který nastane, když se sejdou všechny nejméně příznivé okolnosti. Výsledek studie ale závisí na tom, jaké konkrétní předpoklady vložíme do modelu. Tento vychází z toho, že za většinu změn je odpovědný člověk. Jenže ke změnám dochází odjakživa. Nikdo dnes nedokáže zodpovědně říci, za kolik procent změn je odpovědný člověk a co je dílem přírody. Střídání teplých a studených období se opakuje v řádu 120-150 tisíc let a nyní jsme na vrcholu teplého období.

Takže výrazné změny nehrozí?

Změny budou, ale ne katastrofální. Zvýší proměnlivost počasí. V Česku do konce století teplota nenaroste o více než tři stupně. Budou častěji delší období bez srážek na jaře a delší období srážek na sklonku léta, začátku podzimu. Rozhodně Česku nehrozí, že bude úroda dvakrát do roka nebo se tu bude pěstovat tropické ovoce.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů