Čtvrtek, 28. března 2024

Opluštil: až do roku 2006 lze ledničku odložit bez poplatku

Opluštil: až do roku 2006 lze ledničku odložit bez poplatku
BRNO - Díky projektu Recyklace a úplné zneškodnění výrobků domácího chlazení z území Jihomoravského kraje, jehož cílem je ekologické odstranění vyřazených chladniček s obsahem freonů, lze od letošního července až do března 2006 odložit starou ledničku do některého ze sběrných dvorů v kraji bez poplatku.
Informoval o tom manažer projektu Libor Opluštil z Regionální rozvojové agentury jižní Moravy, která je nositelem tohoto projektu ve spolupráci s odborem životního prostředí Krajského úřadu. O likvidaci se na základě vítězství ve veřejné obchodní soutěži postará společnosti SITA Moravia, a. s.
Podle Opluštila je hlavním cílem projektu snížit riziko úniku freonů, obsažených ve starších typech chladicích zařízení, podpořit sběr a třídění odpadů a posílit ekologické myšlení obyvatel.
\"Předpokládáme, že se nám podaří do března 2006 takto shromáždit a odstranit téměř 37 000 starých chladicích zařízení,\" řekl manažer projektu a dodal, že dosud byly náklady na zneškodnění starých chladniček hrazeny z dotací obecních rozpočtů a z poplatků občanů.
V rámci projektu bude na tuto činnost čerpána dotace Státního fondu životního prostředí ČR ve výši 20,6 miliónu korun. Opluštil připomněl, že tento způsob likvidace lednice se nevztahuje na zařízení, která mají za povinnost podle zákona o odpadech zpětně odebrat jejich prodejci. Zejména jde o nové typy ledniček bez obsahu freonů.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů