Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Strana zelených se po nevydařených volbách do Evropského parlamentu chystá na mimořádný sjezd. Obhajovat funkci předsedy bude v polovině září v Olomouci Jan Beránek. Proti němu má kandidovat předseda krajské pražské organizace a koordinátor pražských občanských sdružení Petr Štěpánek. Ze známých osobností se budou o funkce místopředsedů ucházet exministr životního prostředí Martin Bursík a předsedkyně sdružení Jihočeské matky Dana Kuchtová. Předsednictvo zelených se obmění rok po sjezdu, na němž převzali vedení strany Beránek a šéfredaktor Literárních novin Jakub Patočka. Do evropských voleb šli zelení s představou získání alespoň jednoho křesla. Nakonec zelení získali pouze tři procenta, a to na židli v Evropském parlamentu nestačilo.

Hodláme provozovat sběr a výkup autovraků, likvidaci autovraků a odpadů s tím spojených bude provádět specializovaná firma. Musíme být také certifikováni podle novely zákona o odpadech?
Z paragrafu § 37d novely zákona o odpadech č. 188/2004 Sb., týkajícího se certifikace, vyplývá, že povinnost certifikace vznikne každému, kdo s autovraky jakýmkoli způsobem nakládá. Výše zmíněné certifikáty bude udělovat Český institut pro akreditaci, který nyní jedná s Ministerstvem životního prostředí a problematika je stále v jednání. Získat certifikát bude nutné do 18 měsíců od účinnosti zmíněné novely zákona o odpadech. Další informace mohou sdělit na Ministerstvu životního prostředí - odbor odpadů, případně v Českém institutu pro akreditaci.

Rakušan Peter Hodecek byl jmenován novým jednatelem AVE CZ, která je jednou z předních společností v oblasti odpadového hospodářství a ekologických služeb v Česku.

V letošním létě byla plavební hloubka na německém Labi mezi státní hranicí s Českou republikou a Magdeburgem plných 53 dní pod hranicí ekonomické plavby. Z toho 27 dní nízká hladina plavbu zcela znemožňovala. „V roce jako je tento, by jezy na českém dolním Labi byly pro rejdaře naprosto neúčinné,“ uvádí předseda Arniky Vlastimil Karlík.
Německá strana se sice zavázala, že bude směřovat k dosažení téměř celoroční splavnosti Labe na tomto úseku na hranici ekonomické plavby (plavební hloubky 160 cm), zároveň však uvedla, že tak docílí pouze údržbou. „Lze si stěží představit, že by plánovaná opatření mohla hladinu na německém Labi výrazněji ovlivnit,“ říká Karlík. „Suchá období se přitom v posledních letech vyskytují stále častěji, pravděpodobně již v důsledku klimatických změn,“ dodává.

Evropská agentura pro životní prostředí vydala zprávu hodnotící klimatické změny v Evropě pod názvem \"Impacts of Europe\'s Changing Climate\". Ve zprávě hodnotí na základě nejrůznějších indikátorů stav klimatických změn v Evropě. Mezi nejvýznamnější zjištění patří, že Evropa (0,95 oC za posledních 100 let) se ve srovnání se zbytkem světa (0,7 oC za posledních 100 let) ohřívá mnohem rychleji.

ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE ŽÁDAJÍ VELKÉ INVESTICE
Nynější nervozita na světovém ropném trhu nahrává obhájcům a stoupencům alternativních energií. Argumentují tím, že pokud se cena ropy bude nadále zvyšovat, nebudou se náklady na energii z obnovitelných zdrojů zdát tak vysoké a návratnost investic by mohla být příznivější. Většina investorů zatím soudí, že výhodné komerční využití větrných turbín, slunečních kolektorů a vozů poháněných vodíkem potrvá ještě mnoho let. Varují, že budování a rozvoj těchto energetických oborů si vyžaduje dlouhodobé financování, přičemž vyhlídky na zisk jsou velmi vzdálené. Některé příklady však ukazují, že je možné vydělávat už dnes. Dánský výrobce větrných turbín Vestas Wind Systems už získal skoro třetinový podíl na světovém trhu a je výdělečný.

ÚRODA BUDE VYŠŠÍ NEŽ PŮVODNÍ ODHAD
Letošní úroda bude ve většině oblastí nad očekávání dobrá. Po dvou špatných letech tak lze předpokládat, že se znovu naplní sýpky. Vynikající kvalitu zatím hlásí zemědělci například u řepky, která je téměř všechna sklizena. Také obilovin je mnohem více a agrární komora bude muset tlačit na úřady, aby vypsaly řízení na další skladové kapacity. Podle dosavadních výsledků je již sklizeno 1,1 milionu hektarů z celkových 1,5 milionu hektarů osetých ploch. Trochu pozadu je Jihočeský kraj, kde je sklizeno jen přes 60 procent. Žně se podle zemědělců blíží do poslední čtvrtiny, ale začínají je komplikovat slabé leč časté srážky ve vyšších polohách. Přesto se předpokládá, že úroda bude vyšší, než původní odhad. Ministr zemědělství Jaroslav Palas již oznámil, že se letos sklidí více než osm milionů tun obilí oproti loňským zhruba 5,5 milionům tun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů